Lahjoita

Seesteisen onnellinen

Koti kaikille -hanke keräsi tuetun asumismuodon asukkaiden tarinoita asunnottomuuden kokemuksista, kodin merkityksestä ja elämän tärkeistä virstanpylväistä.

Seesteisen onnellinen

Haastattelun pohjalta tekstiksi muokannut Maija Merimaa

”Mulla on naisystävä, jonka kanssa me ennen asuttiin yhdessä. Me juotiin vuosia niin rajusti, että kummankin terveys meni. Mun pääkin meni niin sekaisin, että mä yritin itsemurhaa.

Naisystävä ei oo saanut sitä juomistaan hallintaan vieläkään, ja mä olen jo luovuttanut sen suhteen. Mutta mä haluan elää ja yritän siks pysyä kuivilla. Täällä ei saa juoda, joten mä oon täällä turvassa, kattelen paljon telkkaria ajankuluksi ja viihdyn kun ikkunasta näkyy luontoa. Toi maisema on mulle tärkee, kun mun liikkuminen on jo niin huonoa.

Mun elämä on täällä seesteistä, jopa onnellista. Mulla on kaikki perusasiat kunnossa, mä oon taas kiinnostunut maailman asioista sekä kiitollinen ihan vaan siitä, et oon vielä elossa. Enkä mä ole ainoa joka on saanut täällä elämästä kiinni, mä olen nähnyt niin monessa muussakin asukkaassa muutoksen parempaan.

Mä pääsin eläkkeelle ja mun luottotiedot on ok, joten mä oon periaatteessa vapaa lähtemään. Mutta kun mulla on tämmönen tausta, niin mietin vielä, että olenko paremmin turvassa täällä. Täällä yhteisössä on aina seuraa eikä elämä oo niin yksinäistä kuin jossain kerrostaloyksiössä. Palvelutaloon mä en halua laitostumaan.

Mä toivon, että mä saan päättää omasta tulevaisuudestani itse. Jos muutto tulee eteen, niin mä en tahdo olla vaan joku heittopussi, jota siirrellään muiden mielen mukaan. Mä haluun tehdä oman valinnan.”