Lahjoita
Letitetyt punaiset hiukset.

Varjojen naiset

Ensi viikolla juhlitaan taas Asunnottomien yötä! Jalkaudumme tapahtumaan varsinaisen tapahtuma-alueen viereen Kinaporin puistoon. Tuomme tapahtumaan jo perinteeksi muodostuneen rekkasaunan, vaatteita niitä tarvitseville ja ruokaa yllin kyllin! King Kebab lahjoittaa meille eteenpäin jaettavaksi herkullisia ruoka-annoksia ja Jouko the Barber tarjoaa teltassamme parturipalveluita.
JAA

Asunnottomien yötä juhlitaan taas ensi viikolla 17.10. Vaasanpuistikossa. Tänä vuonna yössä nostetaan esiin asunnottomat naiset voimaannuttavasti ilman sääliä tai surkuttelua; asunnoton nainen tarvitsee oikein suunnattuja palveluita eikä voivottelua.

Sininauhasäätiö on mukana niin Asunnottomien yössä kuin arjenkin työssä tarjotakseen tukea naisille ja kenelle tahansa, joka kokee asunnottomuutta. Olemme osa kolmivuotista Y-Säätiön koordinoimaa NEA-hanketta (2018-2021), jonka päätavoitteena on poistaa naisten asunnottomuus tarjoamalla asumisen polkuja.

Sininauhasäätiön NEA-hankkeen projektityöntekijä Inka Kasurinen tekee etsivää työtä verkostojen avulla, asumisneuvontaa ja kehittää asumispolkuja. Tällä hetkellä Inka päivystää Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen aulassa kollegansa VVA ry:n Jenni Erosen kanssa tarjoten apua arkeen asunnottomalle naiselle. Etsivässä työssä on kuitenkin havaittu suuri tarve ainoastaan naisille suunnatulle keskukselle, jossa asunnoton nainen saa levätä turvassa ja käydä suihkussa rauhassa. Aiommekin avata Asunnottomien yön jälkeen 18.10. Ruusulankadun ja Sibeliuksenkadun kulmaan Töölöön Helsingissä tällä hetkellä ainoana toimiva naisten päiväkeskus. Päiväkeskus on auki aluksi ma,ke ja pe klo 10-14, ja tarpeen mukaan pidennämme aukioloaikoja. Naisten päiväkeskus toimii pääasiassa vapaaehtoisvoimin.

VVA ry:n Jenni Eronen, Sininauhasäätiön Inka Kasurinen ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kautta NEA-hankkeessa työharjoitteluaan suorittava Milja Peura päivystämässä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa.

-Päiväkeskus syntyy todella tarpeeseen. Asunnottomalla naisella ei ole yksinkertaisesti paikkaa, jonne mennä hoitamaan perusasioita ilman väkivallan tai hallinnan uhkaa. Keskuksessa voidaan sitten yhdessä katsoa, mitä asioita pitäisi ensimmäisenä aloittaa hoitamaan, Inka kertoo.

Inka tulee työskentelemään päiväkeskuksessa yhdessä Sininauhasäätiö-konsernin hengellisestä työstä vastaavan Ruth Marttisen kanssa. VVA ry:n Jenni Eronen päivystystää myös uudessa päiväkeskuksessa sekä auttaa asunnottomia naisia Kalasataman Hyvinvointikeskuksen aulassa aina keskiviikkoamuisin klo 9-11. Näin asiakkaita voi tarvittaessa ohjata päiväkeskuksesta maanantaisin terveysasemalle ja toisinpäin. Helsingissä muita naisille suunnattuja palveluita tarjoaa esimerkiksi Kallion D-Asema, joka on auki vain naisille joka tiistai. Inkan mielestä jokainen voi auttaa asunnotonta naista erilaisin keinoin.

-Meidän päiväkeskus tulee toimimaan vapaaehtoisvoimin, joten jos haluat olla mukana auttamassa asunnottomia naisia Suomessa, tule mukaan vapariksi päiväkeskustoimintaamme. Lisäksi voi tehdä erilaisia lahjoituksia päiväkeskuksen asiakkaille; asunnoton nainen tarvitsee esimerkiksi yllättävän paljon prepaid-liittymiä, puhelimia, varoja henkilökorttiin, käyttökelpoisia käsilaukkuja jne. Kannattaa pitää mielessä, mitä asunnoton pystyy kantamaan mukanaan lahjoitusta tehdessään.

Asunnotton nainen saa apua arkeensa jatkossa ma, ke ja pe naisten päiväkeskuksessa (Sibeliuksenkatu 6) klo 10-14 ja keskiviikkoisin Kalasatamassa (Terveys- ja hyvinvointikeskus) klo 9-11.

Sininauhasäätiön vapaaehtoiseksi voi liittyä kuka tahansa, jolla on halua auttaa heikommassa asemassa olevaa. Sinun ei tarvitse olla sosiaalialan ammattilainen toimiaksesi esimerkiksi naisten päiväkeskuksessa vaparina, vaan tärkeintä on tuoda toimintaamme omaa osaamistaan, oli se sitten kokkaustaitoja, jutteluseuraa tai jotakin ihan muuta.

Entä sitten ne positiiviset tarinat? Tuleeko yhtään onnistumista naisten asunnottomuustyössä?

-Tässä työssä olen nähnyt, kun asunnoton nainen on täysin toivottomassa tilassa. Olemme yhdessä lähteneet sitten rakentamaan tietä eteenpäin hoidon kautta ja siitä sitten vähitellen omaan asuntoon. Tämä työ ei missään nimessä ole epätoivoista, vaan positiivisia tarinoita löytyy ja monelle asiakkaallemme kuuluu nykyään hyvää. Just ollaan menossa itseasiassa yhden asiakkaan tupaan tuliaisiin, hymyilee Inka.

Jos sinua kiinnostaa vapaaehtoistyö meillä, ota yhteyttä vapaaehtoiskoordinaattoriimme:

Soile Bar-Yosef

040 637 2900

soile.bar-yosef@sininauhasaatio.fi

Naisten päiväkeskus

aukioloajat: ma, ke ja pe klo 10-14

osoite: Sibeliuksenkatu 6, Töölö

Kuvat/Teksti
Sofia Eskola