Lahjoita
Lapsi kantaa orvokkia ämpärissä.

"Vankila ei vienyt multa äitiyttä."

Koti kaikille -hanke keräsi tuetun asumismuodon asukkaiden tarinoita asunnottomuuden kokemuksista, kodin merkityksestä ja elämän tärkeistä virstanpylväistä.
JAA

Vankila ei vienyt multa äitiyttä

Haastattelun pohjalta tekstiksi muokannut Maija Merimaa

“Mä tulin tänne vankilasta. Ennen vankilaa mulla oli perhe, koti ja työ, mutta se kaikki lähti siinä. Paluu oli vaikea, ja, jos mä olisin lähtenyt ihan omaan kämppään, niin se alku ei olisi onnistunut. Täällä helpotti, kun oli muita ihmisiä. Multa ei vaadittu heti liikoja, vaan sain kauppaankin aina jonkun mukaan.

Mun historia hävettää mua. Se vankila ja se lasten huostaanotto. Mä en niistä kauheesti puhu. Mutta henkilökunnan kanssa voi puhua. Henkilökunta on palauttanut mun itsetuntoa ja luottamusta itseeni, ja saanut mut uskomaan, etten mä ole ihan pohjalla.

Vertaistuki on myös tärkeää, muut asukkaat tulevat tosi tutuiksi ja mä pidän niitä vähän niin kun perheenä. Heillä on monilla samanlaisia kokemuksia ja he ymmärtävät. Täällä kukaan ei kauhistu, jos kertoo jonkun asian, mikä sitten taas jossain muualla voisi säikäyttääkin.

Ennen tätä asumisyksikkö mä en ollut koskaan asunut itsekseni, mulla oli aina ennen ollut lapset kotona. Alkuun musta olikin tosi outoa ja mä jätin asunnon niin, että siellä oli vain ne pakolliset systeemit. Mutta nyt mä oon alkanut laittamaan sitä. Mä ajattelen, että se on koti, kun sitä alkaa laittamaan oman näköiseksi. Mulla on ”Tervetuloa”-kyltti ovessakin, se on mulle semmonen merkki asettumisesta.

Mulla ei oo mitään kiirettä pois. Mä oon hirveästi muutellut, lapsia on tullut ja aina on vaihdettu isompaan ja pienempään, ja koti on aina ollut vaiheessa. Tähän mä oon pystynyt asettumaan. Lapsetkin ovat toivoneet, että me jäädään tänne, hekin on tottuneet tähän. He tykkäävät, kun tää rauhallinen paikka, eikä mistään kuulu mitään meteliä ja yhteydetkin on hyvät joka suuntaan. Joten jos se huostaanoton purku onnistuu, niin tähänhän me jäädään sitten asumaan. Mä en lähde tästä yhtään mihinkään, kun tässä on tämä tuki ja turva.”

Koti kaikille -hanke keräsi tuetun asumismuodon asukkaiden tarinoita asunnottomuuden kokemuksista, kodin merkityksestä ja elämän tärkeistä virstanpylväistä.  Kaikki koostamamme tarinat ja videot on luettavissa ja katsottavissa Asukkaan ääni -sivultamme. Yhdessä ne valottavat monitasoisesti asunnottomuuden kirjoa Suomessa.