Lahjoita
Koiranputkia kasvaa pellolla, jonka takana näkyy sumeana kaksikerroksinen kerrotalo.

Uusia alkuja Niittykodissa - “Jos en olisi täällä, olisin kadulla”

Helmikuussa avattu asumisyksikkö Turussa tarjoaa kodin, tukea asumiseen sekä osallisuutta yhteisöön ja asuinympäristöön.
JAA

Vuoden 2019 lopussa Turussa oli 433 asunnotonta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tilasto). Helmikuussa 2020 Sininauha Oy avasi Turkuun ensimmäisen asunto ensin -periaatteella toimivan asumisyksikön, joka tarjoaa tukea vuorokauden ympäri.

”Päätimme avata uuden asumisyksikön Turkuun, koska tarve tämän tyyppisille palveluille oli ilmeinen. Tarve nousi vahvasti myös Turun kaupungilta. Olemme jo pystyneet tarjoamaan kodin lähes neljällekymmenelle entiselle asunnottomalle ihmiselle.”, kertoo Sininauhasäätiö-konsernin toimitusjohtaja Kimmo Karvonen.

Asunto ensin -periaatteella toimivassa asumisyksikössä ei edellytetä päihteettömyyttä. Elämä kadulla on jättänyt moneen asukkaaseen jälkensä ja he kamppailevat päihde- ja mielenterveyspulmien kanssa.

Kun ihminen saa asunnon, kuntoutuminen voi alkaa.

”Olen rakastunut ensimmäistä kertaa”

Pariskunta Niittykodin aulassa katsoo toisiaan silmiin. Vielä pari yötä sitten nainen nukkui rappukäytävässä. Nyt hän asuu Niittykodissa.

”Tosi hienoa, että tällainen paikka on olemassa”, nainen sanoo. ”Jos en olisi täällä, olisin kadulla.”

Mies puolestaan on tullut tapaamaan naista ensimmäistä kertaa tämän uuteen asuntoon. Hän on saanut päihdekuntoutuksen päätökseen ja aloittelee uutta elämää vanhempansa luona. Myös hänen toiveenaan on saada myönteinen päätös sosiaaliviranomaisilta, jotta voisi muuttaa lähelle naisystäväänsä, ehkä jopa samaan asuntoon.

Päihteet tuovat elämään haasteita, joita edes päihdekuntoutus ei pysty taikomaan pois. Monesti päihdekuntoutuksessa saavutetut tulokset pyyhkiytyvät nopeasti, kun kuntoutuja palaa kadulle tai tilapäismajoitukseen. Elämä kadulla on rankkaa, eikä moni jaksa sitä selvinpäin.

Vaikka pariskunnan kuntoutuminen on vasta alkuvaiheessa, he ovat saaneet uuden alun. ”Olen ensimmäistä kertaa rakastunut”, nainen toteaa.

Niittykodin takapihalla riittää tilaa puuhailuun. Kuva: Emilia Musturi / Sininauhasäätiö

Hyvä kiertämään

Niittykoti työllistää kymmenkunta työntekijää aina sairaanhoitajasta ympäristötyöntekijään. Monialalaisen tiimin lisäksi Niittykoti tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin, poliisin ja sosiaaliviranomaisten kanssa. Pian Niittykodissa aloitetaan vapaaehtoistoiminta, josta on jo hyviä kokemuksia pääkaupunkiseudulla.

Monelta asukkaalta puuttuu elämänhallintataitoja. Niittykodin ympäristö tarjoaa eriomaiset puitteet uusien taitojen oppimiseen, sillä takapihalla ja siitä jatkuvalla niityllä on tilaa puuhailla. Sisällä puolestaan voi kokoontua yhteisissä tiloissa. Henkilökunnan unelmana on esimerkiksi osallistaa asukkaita ruoanlaittoon. Asumistaitoja voi oppia vain kodissa.

Sininauha Oy:n palvelutoiminta tähtää yksilön omanarvontunteen lisääntymiseen sekä voimavarojen ja päätöksentekoaseman vahvistumiseen siten, että hänellä olisi aidot edellytykset kantaa vastuuta itsestä, yhteisöstä ja ympäristöstä.

Sininauhasäätiö-konsernissa on kehitetty erilaisia toimintamalleja, joilla tuetaan asiakkaiden asumisen onnistumista sekä osallisuutta toimintaan ja ympäristöön, jossa he asuvat. Näitä hyväksi havaittuja toimintamalleja, kuten vertaistoimintaa, päiväkeskustoimintaa sekä työtoimintaa, juurrutetaan Niittykotiin.

Niittykodin aulassa pariskunnan katse on jo tulevaisuudessa. ”Meistä voisi tulla vaikka kokemusasiantuntijoita”, mies sanoo.

Kun ihminen saa asiansa järjestykseen, hän haluaa auttaa myös muita.

Petra Laasonen, markkinoinnin ja palvelumuotoilun asiantuntija, Sininauhasäätiö.
Taru Nissinen, viestinnän asiantuntija, Sininauhasäätiö.