Lahjoita

Sisälle nukkumaan – monet asunnottomat kärsivät univajeesta

Sininauhasäätiö ja Diakonissalaitos avasivat tilapäismajoituksen asunnottomille nuorille. Nuolen ovat löytäneen tuttujen asiakkaiden lisäksi uudet nuoret, ja huoneet täyttyvät lähes joka ilta.
JAA

Tunti ennen ovien avaamista tunnelma on odottava. On nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuolen ensimmäinen ilta uudessa paikassa Sturenkatu 27:ssä. Tänne Nuoli siirtyi Diakonnissalaitoksen ja Sininauhasäätiön yhteistyön tuloksena, kun Diakonissalaitos vuokrasi CheapSleep -hostellin nuorten käyttöön ja Nuoli muutti Mäkelänkadulta uuteen osoitteeseen.

Huoneita on yhdeksän, ja niissä voi yöpyä myös pariskuntia.

– Me työntekijät olemme täällä into piukeana odottamassa. En malttanut edes syödä tai juoda, yövuoroon tullut työntekijä Minna Pyhälä kertoo.

Sängyllä yöpyjiä odottaa lahjoituksena saatu hygieniapakkaus, suklaalevy ja vesipullo. Käyttävällä on tarjolla Stadin safkasta tuotua hävikkiruokaa, leipää ja hedelmiä. Finnair on lahjoittanut nuorille kivennäisvettä ja makeisia. Myös yksityishenkilöt ovat tehneet ruoka- ja tavaralahjoituksia.

Kun ovet yhdeksältä avautuvat, sisään astuu monia työntekijöille tuttuja nuoria. Asunnottomat nuoret ovat löytäneet uuteen osoitteeseen.

Täällä on ruokaa, suihku ja asioita, joita normaalilla ihmisellä on.

Herbert (22) muutti Virosta Suomeen työn perässä. Kun työt rakennustyömaalla päättyivät puolitoista vuotta sitten, Herbert menetti asunnon ja päätyi kadulle.

Nuoleen hän tuli kaverin mukana. Täällä hän on selvittänyt asioita ja täyttänyt papereita työntekijöiden kanssa. Samalla he ovat vaihtaneet kuulumisia.

Herbert on Viron kansalainen, minkä vuoksi hän ei saa työmarkkina- tai toimeentulotukea Suomessa. Hän ei myöskään pääse helsinkiläisille tarkoitettuun hätämajoitukseen.

– Parasta Nuolessa on se, että saa nukkua sisällä. Täällä on ruokaa, suihku ja asioita, joita normaalilla ihmisellä on, Herbert kertoo.

Nuolessa on myös kaappi, jossa voi säilyttää tavaraa.

Joka paikassa alkaa kello tikittämään sille, koska pitää lähteä pois.

Nuoli-hanke on Sininauhasäätiön ja Vva ry:n kolmivuotinen yhteishanke. Tämä näkyy arjessa esimerkiksi yhteisenä työntekijänä, joka viettää osan vuotta Nuolessa, osan Vva:n Kalkkersissa.

Ensimmäisenä iltana uusiin tiloihin on tullut tutustumaan Vva ry:n matalan kynnyksen esimies Jussi Lehtonen, joka on työskennellyt asunnottomien parissa vuodesta 1991.

– Asunnottoman elämä on sitä, että joka paikassa alkaa kello tikittämään sille, koska pitää lähteä pois. Mihinkään ei voi asettua ja nukkuminen tapahtuu esimerkiksi vihreässä vessassa, istualtaan Kalkkersissa tai jumppapatjalla Nuolessa, Lehtonen kertoo.

Monet asunnottomat nuoret kärsivät unideprivaatiosta, mikä voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa jopa psykoosin tai somaattisia oireita.

–  Aina ei ole selvää aiheuttaako sekavuuden aineet vai unen puute.

Lehtosen mukaan Nuolen uusi toimipaikka on parannus aiempaan, sillä se mahdollistaa useamman nuoren pääsyn nukkumaan. Aiemmin Nuoleen mahtui vain viisi nuorta yössä, nyt paikkoja on enintään 20 nuorelle.

Uusi asiakas sanoi heti, että asuntoasiat pitäisi laittaa kuntoon.

Päivi Malmivaara, Nuoli-hankeen projektipäällikkö on uusien tilojen avajaisiltana innoissaan.

– On ihan mielettömän hienoa, että saamme olla näin paljon isommissa tiloissa ja pystymme tarjoamaan paremmat olosuhteet. Heti on tullut palautetta siitä, että pääsee sänkyyn nukkumaan.

Jo ensimmäisenä iltana Nuoleen on tullut uusia nuoria, toinen heistä on ohjattu Hyvinkäältä Helsinkiin, toinen on löytänyt paikalle kaverin kautta.

– Uusi asiakas sanoi heti, että asuntoasiat pitäisi laittaa kuntoon, Malmivaara kertoo.

Juuri tätä Nuolessa tehdään.

Vaikka nuorten kohtaamis- ja tukipiste on muuttanut isompiin tiloihin, sen toiminta ei ole muuttunut. Nuoli vastaa edelleen asunnottomien nuorten perustarpeisiin, tarjoaa lepoa, ravintoa ja mahdollisuuksia hygienian ylläpitoon. Lisäksi työntekijät auttavat nuoria käytännön asioissa, kuten asunnon haussa tai papereiden täyttämisessä.

Sturenkadulla on kuitenkin aiempaa paremmat puitteet.

Nyt on parempi fiilis, kun ei tarvitse miettiä mihin menee yöksi.

Nuoleen on saapunut myös Joni (30), joka on ollut 11 vuotta asunnoton. Joni on Nuolen työntekijöille tuttu asiakas. Hänen tarinansa kerrotaan Sininauhasäätiön vuosikertomuksessa.

Joni sanoo, että hänen asiansa ovat menneet eteenpäin sitten viime tapaamisen. Hän on aloittanut korvaushoidon ja pohtii tulevaa.

– Nyt on parempi fiilis, kun ei tarvitse miettiä mihin menee yöksi, Joni sanoo.

Tulevaisuudelta Joni toivoo tervettä parisuhdetta. Hän istuu Nuolessa kahden hengen huoneen parisängyllä ja toteaa:

– Tämä on luksusta siihen verrattuna, mitä on ollut.

Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuoli auttaa asunnottomia nuoria pahimman koronapandemian yli osoitteessa Sturenkatu 27. Uusi toimipaikka on Sininauhasäätiön ja Diakonissalaitoksen yhteishanke, jossa Diakonissalaitos tarjoaa tilat, Nuoli-hanke tuen.

Viestinnän asiantuntija
Taru Nissinen