Lahjoita
Toiminta torstai -mainosjuliste.

“Se on aina lottovoitto, kun lähtee ulos ja harrastaa jotakin”

Toiminta torstaissa Sininauhasäätiön asiakkaat pääsevät harrastamaan liikuntaa ja kulttuuria vapaaehtoisten johdolla.
JAA

Aikaisemmin Kiva keskiviikko -nimellä kulkenut toiminta antaa mahdollisuuden mielekkääseen tekemiseen ja osallisuuteen sekä tukee kuntoutumista ja päihteetöntä arkea pienin askelin. Monelle yksin lähteminen esimerkiksi elokuviin voi olla ison kynnyksen takana asunnottomuuteen ja päihdeongelmiin liittyvien stigmojen takia.Vapareista saa tukea jännittävissä tilanteissa.

Toiminta torstai on syntynyt Sininauhasäätiö-konsernin ja vapaaehtoisten yhteisenä ponnituksena.

“Minulla oli ollut idea, että meillä olisi niin sanottu vapaa-ajan “vaparipankki”, josta asukkaat saisivat kaverin mukaansa vapaa-ajalle. Asumisyksikkö Pessissä oli tehty asiakaskysely mitä asukkaat haluaisivat vapaa-ajalleen. Katsoimme kyselyn tuloksia asumisohjaajien sekä hanketyöntekijöiden kanssa, ja mietimme miten saisimme homman toimimaan,” vapaaehtoistyön päällikkö Soile Bar-Yosef kertoo toiminnan idean synnystä.

Mihin ei muuten lähtisi, tulee lähdettyä teidän vapaaehtoisten kanssa”

Alussa Kiva keskiviikkoa, eli nykyistä Toiminta torstaita, olivat kehittämässä myös Metropolian opiskelijat. Opiskelijat tekivät toiminnasta opinnäytetyön Osallistumisen mahdollisuuksia ja yhdessä tekemistä (Hammaren, Lommi ja Markkanen, 2019), jossa toimintaan tarkasteltiin osallistujien kokemuksien sekä sosiaalisen toimintakyvyn kannalta. Sosiaaliseen toimintakykyyn luetaan hyvinvointi, osallisuus, arjen- ja elämänhallinta sekä sosiaaliset suhteet.

Mies kuvaa värikästä muraalia naisen profiilista.
Toiminta torstaissa ollaan tutustuttu muun muassa Pasilan katutaiteeseen.

Tutkimusta varten haastatellut osallistujat kertoivat kokeneensa, että vapaaehtoisten kanssa oli helppo keskustella ja lähteä mukaan toimintaan, mikä lisäsi onnistumisen kokemuksia. Haastatellut halusivat osallistua toimintaan siksi, että sitä vetää juuri vapaaehtoinen omalla ajallaan. Opinnäytetyössä todetaankin, että vapaaehtoistyön voimavarana voidaan pitää mahdollisuutta huomioida ihmiset ilman ammattityön toimintatapojen rajoituksia.

Osallistujien mahdollisuutta vaikuttaa torstain tekemiseen pidettiin myös tärkeänä. Suosittuja aktiviteetteja ovat olleet keilaaminen, elokuvat sekä pihapelit – eli siis kaikki toiminnallinen, hyvää mieltä tuottava ja porukan yhteishenkeä vahvistava tekeminen. Kaikkia toiveita ei aina pystytä toteuttamaan, sillä toiminta pyörii pitkälti lahjoitusvaroilla sekä yritysten lahjoittamien vapaa- tai alennuslippujen avulla.

“Ilman vapaaehtoisiamme emme saisi aikaan näin upeita elämyksiä” 

Haastatteluissa nousi myös esille osallistujien kiitollisuus vapaaehtoisten työpanosta kohtaan. Yksi motivaatio toimintaan osallistumiselle oli myös vapaaehtoisten kannustaminen toiminnan järjestämiseen.

”Toiminta torstai on monelle asiakkaallemme viikon kohokohta, joten on ihanaa, että vapaaehtoisemme tekevät toiminnasta mahdollista viikoittain. Suurkiitos kaikille toiminta torstain vapaaehtoisille! On mahtavaa, että torstain toiminta innostaa viikosta toiseen sekä asiakkaat että vapaaehtoiset lähtemään ulos ja viettämään aikaa yhdessä. Ilman vapaaehtoisiamme emme saisi aikaan näin upeita elämyksiä,” vapaaehtoistyön ohjaaja Elina Tiensuu kiittelee aktiivisia vapaaehtoisia.

Tule mukaan  kehittämään toimintaa!

Toiminta torstai pyörii vapaaehtoisten voimalla. Se on toiminnan suosion salaisuus Sininauhasäätiön asiakkaiden keskuudessa. Nyt sinulla on mahdollisuus päästä kehittämään tätä toimintaa!

Järjestämme 19.3.2020 Toiminta torstain kehitysiltaman, joka on tarkoitettu sekä vanhoille että uusille toiminta torstai vapaaehtoisille – eli siis heille, joita kiinnostaa harrastustoiminta asiakkaidemme kanssa. Tarjolla mukavaa seuraa ja syötävää.

Ilmoittaudu nyt: elina.tiensuu@sininauhasaatio.fi / 044 731 0082. Tarjoilujen vuoksi tapahtumaan on sitova ilmoittautuminen. Ilmoittautuminen päättyy tiistaina 17.3. klo 16.

 

Antamalla saa itsellekin hyvän mielen

Toiminta antaa myös vapaaehtoisille mahdollisuuden uusille kokemuksille ja kohtaamiselle. Ohessa erään vapaaehtoisen kirjoitus Kiva keskiviikko -kokemuksestaan:

“Kiva keskiviikko – iltoja pidetään tärkeänä. Ne on makeita reissuja, yhdessä tehdään makeita juttuja. Sinne lähdetään mielellään mukaan kun joku ystävä pyytää. Asiakkaat toivoivat, että voisivat ehdottaa enemmän tiettyjä asioita, oli elokuva mietintää: Jumanji voisi olla hyvä toimintaleffa.

Tänään ke 04.12.2019 lähdimme Kallion kirkkoon Waltteri Torikan konserttiin. Siellä oli jouluista tunnelma. V sytytti kynttilän edesmenneelle veljelleen, se oli kaunis ele häneltä.

Mies sytyttää kynttilän kirkossa.
Waltteri Torikan konsertin yhteydessä oli mahdollisuus muistella edesmenneitä läheisiään.

Kokonaisuudessaan pidimme konsertista, joka sisälsi myös ripauksia huumoria välispiikeissä. Se sai jopa nauramaan kirkossa. Odotimme ehkä enemmän joululauluja, mutta hyvä näin-kun oli erilaisista. Waltteri lauloi komeasti ja oli myös komea. Kirkko oli ihanasti valaistu joulun aikaa ja tätä iltaa varten.

Minä harvoin laulan ääneen, nyt vahingossa hyräilin ja lauleskelin bussipysäkillä. Kyllä kannatti lähteä 😀”

Kiitos, kun välität hyvää oloa ja mieltä!

Toiminta torstain aktiviteettien järjestäminen on mahdollista huikeiden vapaaehtoisten avulla. Lahjoittajien sekä yrityksiltä saatujen vapaalippujen ansiosta asiakkaamme pystyvät osallistumaan toimintaan taloudellisesta tilanteestaan riippumatta.

Kiitos Lavaklubi nauraa!, Cinamon, Flying Cinema Helsinki, Megazone Salmisaari, Hohtominigolf ja Nukketeatteri Sambo.
Lisäksi lämmin kiitos kaikille yksityislahjoittajille!