Missä ovat kaikki ne ihmiset , jotka ovat päässeet pois rikoskierteestä ja elämässä eteenpäin? Tämän vankilassa esitetyn kysymyksen seurauksena syntyi Rikoksista Irti -verkosto.
Verkoston ideanikkarina toimi Sininauhasäätiön Vilma Kinnunen. Kinnunen työskentelee Pyöröovesta ulos -nimisessä hankkeessa, joka pyrkii löytämään keinoja toistuvien rikoskierteiden katkaisuun. Yksi ratkaisu ovat kokemusasiantuntijat ja esikuvat – siis ihmiset, jotka todella ovat päässeet irti rikoksista.
“Jos vankilassa oleville nuorille ei ole esimerkkiä siitä, että elämässä voi päästä eteenpäin, kuinka löytyisi uskoa siihen, että se on mahdollista?”
Tukea ympäri Suomea
Rikoksista Irti –verkostoon kuuluu jäseniä ympäri Suomen. Rikoksista irtautumisen lisäksi heitä yhdistää se, että jokainen on päässyt kiinni elämänsyrjään uudella tapaa ja hyödyntää omaa päihde- ja rikostaustaa työssänsä. Lisäksi verkostoon kuuluu rikosseuraamus- ja sosiaalialan ammattilaisia, yrittäjiä ja muita toimijoita, jotka haluavat olla mahdollistamassa rikostaustaisten työllistymistä ja kouluttautumista.
“Verkoston ensimmäinen vuosi oli aktiivinen. Se sisälsi niin tutkimustyöhön osallistumista kuin valtakunnallisen järjestöyhteistyön kehittämistä. Verkostolaiset pyrkivät vähentämään vankitaustaisiin kohdistuvaa stigmaa niin tapahtumissa kuin median kautta – tuovathan verkostolaisten haastattelut esiin aitoja esimerkkejä siitä, että muutos on mahdollista,” Kinnunen toteaa.
Tulevaisuuden haaveena on, että verkosto voisi tukea Suomessa niitä alueita, joissa rikostaustaisten palvelut eivät vastaa vielä tarvetta.
“Olemme kohdanneet muun muassa rikoksilla oireilevia nuoria, ja tämänkaltaista työtä on tarkoitus lisätä tänä vuonna, kun keskitymme verkoston tulevaisuuden suunnitteluun ja jatkon varmistamiseen,” Vilma kertoo verkoston suunnitelmista.
Tervetuloa KEIJO -hankkeen, Irti rikoksista ry:n ja Rikoksista irti-verkoston järjestämään seminaariin Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampukselle 15.4.2020 klo 9-15, Auditorio Minna Canth B 101. Seminaari on maksuton.
Monta tarinaa onnistumisesta
Verkoston jäsenmäärä on kasvanut vuodessa viiteenkymmeneen. Jesse, Minna, Miska ja Taina ovat esimerkkejä siitä, että elämässä voi todella päästä eteeenpäin.

“Olen Jesse, 33 vuotta, asun Tampereella ja työskentelen YADissa, joka tekee ennaltaehkäisevää päihdetyötä nuorten parissa. Samalla opiskelen lähihoitajaksi erikoistuen päihde- ja mielenterveystyöhön. Suunnitelmissa on valmistua keväällä.
Itselläni tulee loppuvuodesta täyteen 4 vuotta päihteetöntä ja rikoksetonta aikaa. Ennen Tampereelle muuttoa asuin pitkin poikin Etelä-Suomea. Tunsin oloni aina juurettomaksi. Muutettuani Tampereelle tuntui kuin olisi tullut kotiin. Kesäisin rullailen skeitillä kaupungilla, pelailen iltaisin pleikkaria ja käyn kuntosalilla useamman kerran viikossa. Tampereelle muuton myötä olen tutustunut avantoon.”

“Moro, olen Minna Tampereelta! Tällä hetkellä opiskelen Silta-valmennusyhdistyksessä kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa, ohjaamisen osaamisalaa, aikuispuolelle Asunto Sillassa tuetussa asumisessa ja välillä yhteisökuntoutuksessa.
Ennen opiskelua olin vuoden työkokeilussa avustavana ohjaajana ja kokemusasiantuntijana. Lisäksi teen vapaaehtoistyötä. Haaveenani on tehdä työtä vankien kanssa ja auttaa heitä elämässä eteenpäin.
Minulta löytyy päihteiden käytön historiaa yli 20 vuotta. Löysin elämään suunnan Sillan yhteisökuntoutuksesta. Nyt olen ollut 2 vuotta selvinpäin ja elän elämäni parasta aikaa.”

“Tervehdys! Olen Miska Nyman Helsingistä. Olen töissä Suomen Romanifoorumilla, missä työskentelen rikostaustaisten asiakkaiden kanssa ja tuen heidän rikoksista irtautumistaan. Viime syksynäsain valmiiksi mielenterveys- ja päihdetyön tutkinnon, ja tulevana syksynä valmistun tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoon.
Tärkein harrastus ja työni elämässä liittyy kuitenkin kaksivuotiaaseen tyttäreeni Aliciaan. Luen paljon vanhemmuudesta ja opettelen läsnäolon taitoa, jotta tyttäreni saisi isästä kaiken mahdollisen irti. Olen myös oppinut tyttäreltäni,mitä tarkoittaa olla aikuinen.
Olen itse rikostaustainen ja saankin työni kautta käyttää rikoksista irtautumisen aikana oppimiani taitoja muiden auttamiseen. Olen saanut olla kehittämässä D7 seitsemän kohdan muutoskaari -ohjelmaa, jota tulevaisuudessa toteutetaan vankeusrangaistusta suorittavien romanivankien kanssa..
Itse olen ollut uudella puolella maailmaa nyt 4 vuotta. Olen kiireinen mutta onnellinen.”

“Mä oon Taija Turusta. Päihdehuuruista rikollisen elämää yli 20 vuotta takana, mutta nyt 4 vuotta ilman päihteitä ja viimeinen tuomio loppu reilu kolme vuotta sitten.
Olen koulutettu kokemusasiantuntija. Teen paljon vapaaehtoistyötä päihderiippuvaisten kanssa ja vastapainona saan toimeentuloni siivoojana.
Eli nykyään olen ihan tavallista elämää elävä “duunari”.”
Lisää Rikoksista Irti -verkoston jäseniä löydät Instagramista.
Voit seurata verkoston toimintaa myös Facebookissa.