Lahjoita
Sinisiä pukuhuonelokerikoit, joihin kirjoitettu isona numerot 1-25.

Päiväkeskus Illusian 41 lukittua lokeroa – säilytyspalvelu tuo turvaa.

JAA

Illusiassa asiakkaiden lokeropalvelu on kuumaa valuuttaa; tällä hetkellä lokeroita on 41 ja vain yksi on vapaana. Asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun heillä on lukollinen tila, jossa pitää henkilökohtaisia tavaroitaan. Illusian päiväkeskusohjaaja Niina Arola on myös tyytyväinen palveluun. Hän kertoo alla, miten lokeropalvelu toimii ja mitä mieltä asiakkaat lokeroistamme ovat.

Milloin lokerot perusteettiin ja miksi?

Ensimmäiset lokerot otettiin käyttöön Illusiassa syksyllä 2016. Säilytystila Illusian vieraille havaittiin hyödylliseksi keinoksi auttaa. Asiakkaat myös itse toivoivat paikkaa säilyttää tavaroitaan. Ihmiselle, jolla on oma asunto, voi tällainen säilytysmahdollisuus tuntua pieneltä asialta mutta meidän asiakkaille lokerot tuovat todella suuren helpotuksen. Oma lokero tuo turvaa.

Montako lokeroa Illusiassa on?

Lokeroiden tarve oli alusta lähtien niin suuri, että meidän piti pian hankkia niitä lisää. Tällä hetkellä meillä on 41 lokeroa ja vain yksi taitaa olla vapaana. Lokeroita on hankittava lisää, kunhan keksimme paikan, minne niitä sijoittaa.

Illusiassa on tällä hetkellä 41 lokeroa asiakkaita varten.

Miten lokeroiden käyttö konkreettisesti toimii?

Aluksi tehdään kirjallinen sopimus kolmeksi kuukaudeksi asiakkaan kanssa. Kolmen kuukauden jälkeen sopimus voidaan uusia molemman osapuolen suostuessa. Sopimuksen uusimista ei ole rajoitettu mitenkään eli asiakas voi käyttää lokeroa niin kauan kuin on tarve.

Sopimukseen liittyy tietyt säännöt ja ehdot, joita asiakkaan on noudatettava. Esimerkiksi lokerossa ei saa säilyttää elintarvikkeita, räjähteitä tai muutenkaan mitään vaarallista. Me Illusiassa pidetään lokeron avainta ja asiakas pystyy käyttämään lokeroa Illusian aukioloaikojen puitteissa.

Minkälaista palautetta lokeroista saadaan?

Lokeroista saadaan jatkuvasti hyvää palautetta. Ihmisellä, jolla on oma asunto, tällainen lokerosysteemi saattaa vaikuttaa todella pieneltä asialta mutta meidän asiakkaillemme lokerot tuovat todella suuren helpotuksen. Mitä sitten lokeroissa säilytetään? Niina kertoo monien säilyttävän vaatteita ja hygieniatuotteita lokeroissa. Jotkut asiakkaat saattavat säilyttää vähän henkilökohtaisempia asioita lokeroissa, kuten päiväkirjaa tai tärkeitä muistoja.

“Turva”, kuvailee Mario lokeroiden merkitystä selkeästi suomeksi. Mario on harjoitellut suomen kieltä aktiivisesti ja osaa jo muutamia tarpeellisia lauseita.

Niina esittelee minut Mariolle, joka hankki lokeron itselleen Illusiasta suunnilleen vuosi sitten. Mario suostuu hymyillen esittelemään minulle lokeronsa sisällön. Hygieniatuotteet ja vaatteet ovat siistissä järjestyksessä yllättävän isossa lokerossa. Yksitellen hän laittaa jokaisen esineen lokerosta lattialle esille siistiin riviin; kaksi kenkäparia, vaatteita, hygieniatuotteita, kyniä, puhelin, passi ja pieniä muistikortteja. Lopuksi hän taittelee esiin Sininauhasäätiön Opas Kadunkansalle -lapun.

Puhelinta Mario ei tällä hetkellä käytä, joten se säilyy lokerossa turvallisesti. Opas Kadunkansalle on taiteltu siististi myös lokeroon.
Lokerossaan Mario säilyttää eri säähän sopivia kenkiä. Kesäkengät on jo laitettu lokeroon suojaan.

Esineet ovat arkipäiväisiä, mutta silti todella tärkeitä Mariolle. Tärkeimmäksi hän nostaa passinsa lisäksi muistikorttinsa. Muistikortit sopisivat Playstationiin, jolla hän tykkää pelata esimerkiksi Final Fantasya. Playstationia Mariolla ei tällä hetkellä ole, mutta muistikortteja hän silti vielä säilyttää tulevaisuuden varalle.

“Kun saavuin ensimmäisen kerran Illusian, sain lämpimiä vaatteita täältä. Näytin heti ihan suomalaiselta mieheltä!”, hymyilee Mario. “Illusiassa on myös pesutupa, jota asiakkaat voivat käyttää”, kertoo Niina.

Mario tuli Suomeen Madridista ilman Suomen säähän sopivia vaatteet. Illusiasta hän sai uusia vaatteita ja nyt säilyttää osaa niistä lokerossa. Mario kertoo lokeron tuovan hänelle turvaa; vastuullinen henkilökunta pitää hänen tavaransa suojassa, jotta hänen ei tarvitse kantaa niitä ympäriinsä. Lopuksi Mario laittaa tavaransa takaisin omille paikoilleen lokeroon ja tarkistaa vielä, että lukko on varmasti toiminnassa.