Lahjoita
Asunto jossa huonekaluja

Nuolesta kohti itsenäistä asumista

Kaksi Nuolessa asioinutta nuorta pääsevät harjoittelemaan asumista Katu ei ole koti -kampanjan varoilla hankittuun asuntoon. ”Täällä on nuorilla hyvät oltavat”, toteaa Nuolen ohjaaja, joka saattaa nuoret uuteen asuntoon.
JAA

Päivää ennen muuttoa Jerellä on levein hymy mitä olen hänen kasvoillaan nähnyt koko hänen kolmen kuukauden asiakkuutensa aikana. Nuori ravailee Nuolen toimistossa: “Ei malttaisi odottaa.”

Katu ei ole koti -kampanjan lahjoitusten ansiosta Sininauhasäätiö pystyi hankkimaan asunnon, jossa nuoret voivat harjoitella itsenäistä asumista. Asunnossa voi asua kaksi nuorta kerrallaan ja heille tehdään kolmen kuukauden pituinen vuokrasopimus. Tukea asumiseen nuoret saavat niin Nuoli- kuin AIMO-tiimiltä, jotka vierailevat säännöllisesti.

Muuttopäivänä Jere ja Matias saapuvat Nuoleen. Molemmilla on mukanaan reput, johon koko omaisuus mahtuu. Hyvä niin, sillä autoni on mallia kauppakassi.

Täytämme vielä toimistolla asumistukihakemukset. Nuoret kaipaavat pientä ohjausta, jotta hakemuksen monet kohdat menevät nappiin. Keskittyminenkin on hieman hakusessa – ajatukset ovat kenties jo matkanneet uuteen kotiin.

Jere pääsee nyt asunnon tuoman turvallisuuden tunteen pohjalta suunnittelemaan, minkä suunnan hän elämässään ottaa.

Nuolen ohjaajat pakkaavat nuorille mukaan perusruokatarpeita: leipää, leivän päällisiä, kuivaruokia sekä tietenkin läjän erinäisiä herkkuja. Kamat kantoon ja auton kyytiin.

Automatkalla läppä lentää innostuneiden nuorten kanssa. Matias on valikoitunut asuntoon Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta. Jere on viettänyt aikaansa Nuolessa pidempään, mutta kertoo, ettei ikävä tule. Nuoli toimii hyvänä hätämajoituksena, mutta ei pysyvänä ratkaisuna. Oma koti tarjoaa turvallisuuden tunteen ja yksityisyyden, mitä hätämajoituksen on vaikea tarjota.

Saavumme asuinalueelle ja ensimmäisenä vastaan tulee rauhallisuus, vihreys, ja lauma pyöräileviä koululaisia. Täällähän on viihtyisää.

Olen tottunut avaamaan nuorille Nuolen ovea, mutta nyt osat ovat vaihtuneet; Matias kääntää oven auki ja pyytää astumaan sisään. Tilava ja siisti kolmio yllättää.

Jere heittää kassinsa omaan huoneeseensa. “Viimeinkin oma sänky.” Makuuhuoneet ja keittiö on jo kalustettu, mutta olohuone on kovin tyhjä. Nuorten ja meidän iloksemme eräs huonekaluliike on kuitenkin tarjoutunut sisustamaan asunnon kauniiksi. Asunnosta tulee hyvä fiilis: täällä nuorilla on hyvät oltavat.

Matias kertoo saaneensa oman asunnonkin, johon pääsee muuttamaan kuukauden päästä. Siihen saakka Nuolen asunto toimii hyvänä ratkaisuna. Hän kuitenkin toivoo tuen jatkuvan muuton jälkeenkin, minkä pyrimme järjestämään. Jere pääsee nyt asunnon tuoman turvallisuuden tunteen pohjalta suunnittelemaan, minkä suunnan hän elämässään ottaa.

Olen luvannut tarjota nuorille ruoat, joten lähiympäristöä tukien päädymme läheiseen turkkilaiseen ravintolaan lounaalle. Meze-, kebab- ja hampurilaisannos kiitos! Täysillä vatsoilla on mukava jättää nuoret tutustumaan uuteen itsenäisempään elämäänsä.

Asiakkaiden nimet ovat muutettu anonymiteetin turvaamiseksi.

Katu ei ole koti -kampanja tulee taas!

Kampanjapäivät

3.10.2021 klo 10–20 Clarion Helsinki, Tyynenmerenkatu 2 Helsinki
4.10.2021 klo 10–20 Clarion Airport, Karhumäenkuja 5 Vantaa
5.10.2021 klo 9–17 Clarion Airport, Karhumäenkuja 5 Vantaa

Tervetuloa mukaan! Voit tulla kampanjahuoneelle, jakaa kampanjasivua somessa, kutsua kavereitasi mukaan tai osallistua kampanjatapahtumaamme Kampin Narinkkatorilla su 3. – ti 5.10.

Nuoli – nuorten kohtaamis- ja tukipiste