Lahjoita
Mies tuijottaa kameraan määrätietoisesti lumisella kadulla.

Nawedin tarina - polkuni osaksi uutta yhteiskuntaa

JAA

Sininauhasäätiön tuki ja tavoittaminen -hanke tekee työtä auttaakseen maahanmuuttajien asunnonhakua sekä kotoutumista. Hankkeen kautta on myös ohjattu henkilöitä Sininauhasäätiön vapaaehtoistyön pariin. Kontakti vapaaehtoistyönkoordinaattori Soile Bar-Yosefiin on auttanut siihen, että halukkaat ovat nopeasti pystyneet aloittamaan erilaisissa räätälöidyissä tehtävissä Sininauhasäätiö-konsernissa. Suomen kielen vahvistaminen on ollut suurin motivaatio vapaaehtoisiksi ryhtyvillä.

-Suosittelen ehdottomasti vapaaehtoistyötä muillekin Suomeen saapuville, hymyilee Nawed.

Nawed Safi saapui Suomeen Afganistanista vuonna 2015. Ensin Nawed asui vastaanottokeskuksessa, jossa asuminen oli haasteellista.

– Kun saavuin Suomeen, olin syvästi masentunut. Jouduin jättämään kotimaani ja suuntamaan kauas varsin erilaiseen kulttuuriin. Vastaanottokeskuksen sosiaaliohjaaja Satu tsemppasi minua ulkoilemaan ja urheilemaan enemmän, muistelee Nawed.

Kahden vuoden jälkeen Nawed sai oleskeluluvan Suomeen ja seuraava haaste oli löytää oma asunto. Oleskelulupaprosessin aikana Nawedia aiemmin tukenut Satu oli siirtynyt vastaanottokeskuksen sosiaaliohjaajasta Sininauhasäätiön projektityöntekijäksi. Satu tuki Nawedia asunnon haussa ja auttoi läpi koko prosessin vuokrasopimuksen laatimisesta avainten luovutukseen asti. Seuraava haaste oli jatkaa elämää osana Suomen yhteiskuntaa, johon Sadulla oli jo avain, vapaaehtoistyö.

Nawed kävi ahkerasti Sininauhasäätiön järjestämissä vapaaehtoistapahtumissa eli WALK IN -illoissa, joissa keskustellaan yhdessä Suomessa asumiseen liittyvistä arkisista asioista, kuten Kelassa asioinnista, naapurustosta sekä asunnon kunnossapidosta. Nawed kertoo oppineensa illoissa paljon hiljaista tietoa, sellaisia asioita, jotka ovat jokaiselle suomalaiselle itsestään selvää.

– Kun olin aikani käynyt WALK IN -illoissa, Satu ehdotti minulle vapaaehtoisena toimimista. Sain aloittaa asumiseen liittyvien taitojen opettamista muille Suomeen saapuville, Nawed kertoo. Varsinkin Nawedin tulkkaustaidoista on ollut paljon hyötyä vapaaehtoistyössä, sillä monet afgaanit ja iranilaiset eivät osaa englantia kovin hyvin.

Nawed auttoi puoli vuotta Suomeen saapuvia afgaaneja ja iranilaisia etsimään Sadun apuna ensiasuntojaan Suomesta ja kotouttamaan heitä tänne. Vuonna 2016 Nawedin iloksi hänen vaimonsa ja pienet lapsensa saivat oleskeluluvan myös Suomeen.

– Ensiasuntoni Suomessa oli huone kimppakämpässä, joka kävi aika naftiksi, kun vaimoni ja lapseni saapuivat Suomeen, virnistää Nawed. Satu auttoi meitä onneksemme löytämään koko perheellemme sopivan kolmion, hän jatkaa.

-Halusin päiväkeskus Illusiaan työharjoitteluun, sillä täällä on paljon kävijöitä. Pääsen oikeasti auttamaan apua tarvitsevia, kertoo Nawed.

Tällä hetkellä Nawed suorittaa Arffmanin kotouttamiskoulutuksen työharjoittelua Sininauhasäätiön päiväkeskuksessa Illusiassa. Valinta työharjoittelupaikasta oli selkeä; Nawed luottaa Satuun ja Sininauhasäätiöön, sillä on kotoutunut Suomeen säätiön tuella erinomaisesti. Kaiken huipuksi Nawed aloittaa rakennusalan opinnot TTS-työtehoseuralla helmikuussa. Tulevaisuuden haaveena hänellä on valmistua koulusta ja perustaa oma rakennusalan yritys.

– Olin opiskellut kotimaassani yliopistotasolla rakennusalaa ja minulla oli oma yritys. Olisi hienoa, jos pääsen tekemään samaa työtä täälläkin, Nawed kertoo.

Jokainen meistä tarvitsee yhteisöä ympärilleen, varsinkin vieraaseen kulttuuriin saapuvat. Yhteisöllisyys syntyy, kun maahanmuuttajia ja pakolaisia ei pompotella palveluntarjoajasta toiseen, vaan tuttujen ihmisten kanssa syntyy luottamus ja kokemus yhteisöön kuulumisesta. Siksi tavoitteemme Sininauhasäätiö-konsernissa on auttaa asiakkaitamme eri elämän vaiheissa, jotta tunne pysyvyydestä ja yhteisöllisyydestä säilyisi arjen ongelmia kohdatessa.

– Parasta Sininauhalla on ollut tavata uusia ihmisiä ja jutella yhdessä asioista. Jos osallistuminen Suomen yhteiskuntaan tuntuu vaikealta, suosittelen vapaaehtoistyötä! Vaparitoiminnassa autetaan jatkamaan elämää Suomessa osana yhteisöä, kiteyttää Nawed.