Lahjoita

Miksi teen vapaaehtoistyötä

Aloitin keväällä Sininauhasäätiön some-vapaaehtoistoisena ja olen tämän avulla päässyt tutustumaan säätiön toimintaan sekä asiakaskuntaan.
JAA

Huomasin alun perin säätiön ilmoituksen muuttaessani takaisin Suomeen opiskelujeni jälkeen ja etsiessäni mahdollisia markkinoinnin työpaikkoja. Työelämä vei mennessään, mutta tieto säätiöstä jäi takaraivooni.

Huomasin kuitenkin keväällä, että korona on vaikuttanut laajalti erilaisiin toimijoihin yhteiskunnassa. Minulla oli halua auttaa, ja päätinkin ottaa yhteyttä säätiöön.

Luin Sininauhasäätiön internetsivuilta monipuolisista vaikutusmahdollisuuksista vapaaehtoistyössä ja laitoin sähköpostiviestin yhteyshenkilöille. Sain nopeasti vastausviestin vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Elina Tiensuulta, ja pian pääsinkin vapaaehtoisten perehdytykseen.

Vapaaehtoisena voin helpottaa asunnottomuuden kanssa kamppailevien elämää.

Some-vapaaehtoisen tehtäviin kuuluu muun muassa blogitekstien kirjoittaminen säätiön sivuille. Olen päässyt näkemään vapaaehtoistyössä säätiön toimintaa Illusiassa Mäkelänkadulla ja osallistumaan Sinipiuhan, säätiön Youtube-kanavan, kuvauksiin. Kuvauksiin osallistuminen oli mielenkiintoinen kokemus, ja henkilökunta toivotti minut ystävällisesti mukaan porukkaan.

Olen opiskellut markkinointia ja koen hienoksi, että vapaaehtoisena Sininauhasäätiössä pääsen osallistumaan monimuotoisesti eri vapaaehtoistoimintoihin. Vaikka toimin some-vapaaehtoisena, voin halutessani päästä myös muihin vapaaehtoistehtäviin, kuten avustaa harrastuksissa tai tapahtumissa.

Teen itse vapaaehtoistyötä, sillä asunnottomuus ja sen lieveilmiöt ovat asioita, joista tulisi olla saatavilla tietoa, ja koen, että vapaaehtoistyön avulla voin jakaa tätä tietoa eteenpäin. Näin voin helpottaa asunnottomuuden kanssa kamppailevien elämää.

Mitä vapaaehtoistyö minulle antaa?

Teen vapaaehtoistyötä, sillä saan siitä energiaa ja koen auttamisen tärkeäksi. Teen ensimmäistä kertaa vapaaehtoistyötä ja koen sen erinomaiseksi keinoksi vaikuttaa ja auttaa kanssaihmisiä. Vapaaehtoistyössä Sininauhasäätiössä pystyn näkemään suoraan tekemäni työn tuloksen. Nyt esimerkiksi Sinipiuhan, säätiön YouTube-kanavan, uusi traileri pyörii vauhdilla säätiön kanavalla. Kun katson ja jaan videota, voin vaikuttaa säätiön näkyvyyteen ja välillisesti asiakkaiden elämään.

Onnistunut kokemus Sinipiuhan kuvauksista motivoi minua myös osallistumaan laajemmin säätiön toimintaan ja miettimään muita auttamisen keinoja. Kiva ja idearikas yhteistyö on mahdollistanut myös verkostoitumisen säätiön työntekijöiden kanssa. Tarkoituksenani onkin osallistua varainhankinnan tehtäviin tulevana syksynä.

Vapaaehtoistyön plussana on mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkä tyylisiä tehtäviä pääsee tekemään. Jokaisella pienelläkin tehtävällä pystyy vaikuttamaan asunnottomuutta kokeneiden elämään. Pystyn tuomaan esille ajatuksiani asunnottomuudesta esimerkiksi osallistumalla toimintaan paikan päällä, puhumalla tai välittämällä tietoa asunnottomuudesta ja jakamalla säätiön sivuja omissa sosiaalisen median kanavissani.

On mukava päästä tapaamaan mielenkiintoisia tyyppejä.

Huomasin jo ensimmäisen vapaaehtoistehtäväni jälkeen saavani auttamisesta hyvän olon tunteen. Olisikin hienoa nähdä yhä useamman osallistuvan vapaaehtoistoimintaan, sillä auttaminen varmasti toisi hyvänolon tunnetta myös muiden elämään.

Etenkin näin korona-aikana kanssakäyminen vapaaehtoistoimintaan osallistuvien sidosryhmien kanssa tuo kivasti vaihtelua arkeen. On mukava päästä tapaamaan mielenkiintoisia tyyppejä. Tuntuu, että etenkin korona-aikana vuorovaikutus- ja sosiaalisten tilanteiden tärkeys on korostunut. Säätiössä auttaminen onkin tuonut piristystä sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja arkeen.

Minulla on monenlaisia taitoja ja koen, että vapaaehtoistyössä pääsen näyttämään näitä. Lisäksi monipuolisissa tehtävissä pääsen oppimaan uutta ja syventämään jo osaamiani taitoja.

Vapaaehtoistyön avulla oppiikin jotain mitä rahalla ei saa. Parhain take away -kokemukseni on ehdottomasti se, kun vapaaehtoisena pystyy edesauttamaan yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden esilletuomista sekä luomaan toivoa ja energiaa tulevaan.

Some-vapaaehtoinen
Emmi Puolakka