Lahjoita
Mustapipoinen tyttö selin kameraan katsoo sumeaa lumista maisemaa.

Kujalla: Minnan tarina

Kodittomuuden kokeneena tunnen kiitollisuutta, että minulle oma paikka asunto ensin -periaatteella annettiin. Nyt olen ollut raittiina vuoden ja seitsemän kuukautta. Käyn kuntoutuksessa. Ja aloitan työtoiminnan. Pääsin velkajärjestelyyn ja elämä hymyilee. Ensimmäisen kerran vuosiin.
JAA

Minnan tarina

“Jos nyt oman kokemukseni toisin tähän, kun kerran sellainen minulla on.

Asunto ensin -periaate pelasti minut. Olin koditon. Majailin toisten nurkissa, kunnes kaverini otti minut luokseen asumaan. Hän asui äidillään ja minä maksoin pientä vuokraa ja majailin yhdessä huoneessa hänen kotonaan.  Joten ensimmäinen pelastus tuli siinä.

Kuitenkin vasta kun pääsin Mäkelänkadulle (asumisyksikköön), sain kaikki omat tavarani tuotua varastosta sinne. Sain ympärilleni työntekijöitä, jotka auttoivat laittamaan asioitani kuntoon, jotka olivat olleet solmussa pitkään. Aloin saamaan ruokaa vakituisesti. Jos omat rahat olivat loppu, lahjoitusruoka pelasti. Jo siinä hetkessä ja näillä toimilla se mahdollisuus parempaan tuotiin käsieni ulottuville.

Kaikkien kömmähdysten jälkeen – pienien ja yhden todella ison – pääsin pienyhteisöön asumaan. Ja vaikka samassa talossa asui muita käyttäjiä, nyt kova halu raitistua ajoi eteenpäin. Mutta tiedän, ettei se olisi kadulla onnistunut. Se, että minulla oli vihdoin oma paikka, oma koti, mahdollisti sen, että sain vähä vähältä asioitani aina vaan parempaan suuntaan. Vaadittavat käynnit virastoissa toteutuivat, kun oli paikka mistä herätä ja lähteä, samoin korvaushoidon käynnit onnistuivat samasta syystä. Terveys parani, kun pystyin itsestäni huolehtimaan. Työntekijät auttoivat virastoasioissa ja kaikessa, missä apua tarvitsin.

Ja pelkästään se asia, että minulla oli oma paikka, motivoi minua, koska oloni oli parempi kuin aikoihin. Jokin oli pysyvää elämässäni. Se paikka, mihin saatoin palata. Paikka, missä tiesin, että tavarani minua odottivat. Se paikka, mihin saatoin jättää tavarani sen sijaan, että niitä aina kaikissa kasseissa mukanani raahaisin. Paikka missä saatoin peseytyä, tehdä ruokaa ja syödä. Paikka, missä tunsin olevani turvassa. Paikka, missä en olisi kenenkään vieraana.

Kodittomuuden kokeneena tunnen kiitollisuutta, että minulle oma paikka asunto ensin -periaatteella annettiin. Nyt olen ollut raittiina vuoden ja seitsemän kuukautta. Käyn kuntoutuksessa.  Ja aloitan työtoiminnan. Pääsin velkajärjestelyyn ja elämä hymyilee. Ensimmäisen kerran vuosiin.

Asun tyttäreni kanssa yksiössä, ihanassa OMASSA kodissa. Missä minulla on kaikki mitä tarvitsen. Kaikki mitä tästä eteenpäin saavutan, on vain plussaa. Ja tästä on kiittäminen perheeni lisäksi asunto ensin -periaatetta.”

Minna

Minnan tarina on julkaistu Kujalla-lehdessä syksyllä 2018.  Kujalla-lehti on Sininauhasäätiön  asukas- ja asiakaslehti. Se sisältää Sininauhasäätiö-konsernin asukkaiden ja asiakkaiden mielipidekirjoituksia, runoja, kuvituksia ja asukkaiden ideoiden ja ehdotusten pohjalta tehtyjä juttuja.