Lahjoita

Kujalla: Ajatuksia korvaushoidosta

"Korvaushoito mahdollisti minulle normaalin työssäkäyvän ihmisen elämän. Ei tarvinnut elää enää kaksoiselämää työssä eikä rikkoa lakia lääkkeitä pimeästi hommaamalla kaduilta." Päiväkeskus Spotin kävijät kertoivat Kujalla-lehteä varten omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan korvaushoidosta. Kirjurina toimi päiväkeskuksen työntekijä.
JAA

 Päiväkeskus Spotin kävijät kertoivat Kujalla-lehteä varten omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan korvaushoidosta.  Kirjurina toimi päiväkeskuksen työntekijä.

 Korvaushoito mahdollisti normaalin elämän

Korvaushoito mahdollisti minulle normaalin työssäkäyvän ihmisen elämän. Ei tarvinnut elää enää kaksoiselämää työssä eikä rikkoa lakia lääkkeitä pimeästi hommaamalla kaduilta. 

Pääsin hoitoon terveyskeskuslääkärin kautta, sieltä minut ohjattiin Päpsyyn. Vuoden odottelin ja sen jälkeen Tukholmankadulta avoaloitukseen, eli kuntoni arvioitiin sen verran hyväksi, että ei tarvinnut osastoaloitusta. 

Enää ei mene koko aika rahan hankkimiseen tai sillä rahalla lääkkeen hankkimiseen/etsimiseen. Raha-asiat helpottuneet. Kun lääke on laillista ei tarvitse rikkoa lakia. Elämä on tasaantunut, voin keskittyä oikeisiin elämän asioihin kuten ystäviin, perheeseen, työhöni ja vapaa-aikaan. Olen päässyt irti huumeista ja minulla ei ole enää mielitekoja. Olen hoitanut terveyteni kuntoon tänä aikana. 

Hoidossa on asenne melestäni kehittynyt ajan kanssa ja suvaitsevaisuus korvaushoitolaisia kohtaan on parantunut. Nykyään hoitohenkilökunta ymmärtää paremmin, että emme ole samasta muotista kaikki, vaan ihmiset tulevat eri elämän tilanteissa hoitoon. Itse olin työelämässä hoitoon tullessani.  Hoitoon liittyy useilla luulo, että narkkareille vaan jaetaan ilmaisia huumeita. Tämä ei pidä paikkaansa!! 

Olen ollut hoidossa 14v. “

 Nimimerkki: KOO 

 

Korvaushoito tuo perusturvaa

“Korvaushoito on pelastanut mahdollisesti elämäni ja helpotttanut elämän asioita hyvin paljon. Pistäminen on vähentynyt ja kaman himo. Hoito tuo minulle perusturvaa.  

Tästä minun asumisyksiköstä neuvottiin , että minun olisi kannattavaa hakeutua korvaushoitoon. Talous ei toimi ilman korvaushoitoa, jos en olisi hoidossa joutuisin edelleen hoitamaan rahat lääkkeeseen rikoksilla. Nykyään en joudu varastamaan joka tuo suuren helpotuksen elämääni. Tasainen lääkitys pitää minut toimintakykyisenä, sekä parantaa henkistä ja fyysistä terveydentilaa. Pystyn keskittymään nykyään esim. opiskelupaikkojen hakemiseen, voin ottaa vastaan työtehtäviä. Olen ollut vasta vuoden K-hoidossa. Valloillaan on sellainen käsitys, että k-hoidossa narkit vaan hakee ilmaista kamaa joka mielestäni ei pidä paikkaansa millään tavalla. Toki hoito on joillekkin ilmaista, jos on ongelmia rahan kanssa, mutta esim. jos käyn töissä maksan omat lääkkeeni. Ja nämä minun lääkkeeni eivät vaikuta millään tavalla minuun huumaavasti, pitävät vain vieroitusoireet poissa ja aineiden käyttö himon.”

Nimimerkki: Heidi 84 

 

Korvaushoitoon liittyy paljon stigmoja

“Korvaushoito on:

  • mahdollistanut työssäkäynnin ja opiskelun 
  • helpottanut elämää radikaalisti joka osa-alueella 
  • pystynyt olemaan 6v. käyttämättä, mitään päihteitä jopa tupakka jäänyt 
  • korvaushoito on kuin perusturva elämääni 
  • helpottanut rahatilannetta, ei tarvitse tehdä rikoksia 
  • sen avulla pääsee takaisin ns. normaalien kansalaisten pariin 
  • pysyn joka päivä toimintakykyisenä, en halua juoda tai käyttää lääkkeeni lisäksi mitään keskushermostoon vaikuttavia asioita, kuten muita lääkkeitä, huumeita, alkoholia tai edes tupakkatuotteita 

Mutta hoitoonpääsy on mielestäni tehty jopa liian vaikeaksi, ihmisillä kenellä akuutti ongelma, he eivät ole pystyviä sitoutumaan kaikkiin vaadittaviin toimiin. Itse olen joutunut odottamaan päätöstä pahimmillaan yli vuoden. Nopeimmillaan odotusaika on ollut n. 9 päivää, on riippunut täysin siitä, että onko kyseinen lääkäri/organisaatio  halunnut auttaa vai vain näyttää valtaansa.

Hoitoon pitäisi päästä paljon helpommin ja nopeammin. Jos asiakas haluaa tietyn lääkkeen se tulisi hänelle  antaa, sillä kyllä asiakas yleensä tietää mikä lääke itselle sopii parhaiten ja millä annostuksella. Tällä tyylillä hoidetaan menestyksekkäästi jo monissa euroopan maissa asioita. Minusta metadon pitäisi sirtää myös apteekkijakeluun, samalla tavalla ja kriteereillä kuin suboxonekin.

 Hoitoon liittyy paljon stigmoja, vaikka tänä päivänä ne ovat vähentyneet. Esimerkiksi en päässyt opiskelemaan (v.2018) kerrottuani olevani k-hoidossa, mutta toiseen saman alan kouluun pääsin vaikka kerroin täysin samat asiat ja ottivat vielä avosylin vastaan.

Asiakkaat, ketkä pilaavat korvaushoidon maineen ovat ne, ketkä oheiskäyttävät ja heiluvat pitkin kaupunkia ympäri sekaisin ja ihmiset ajattelevat, että noihan on niitä k-hoito potilaita. Se osa korvaushoidossa kävijöistä, ketkä opiskelee tai käy töissä, niin heidän korvaushoidosta ei kukaan tiedä, sillä juuri sen stigman takia asia salataan mielellään mahdollisimman monelta. Ja sitten muuten vaan lääkkeensä hakevat ihmiset, ketkä käyttäytyvät muuten normien mukaan eivätkä häiritse muita käytöksellään, niin heitä EI yhdistetä K-hoitoa saaviin ihmisiin.  Kun olen kertonut itse,  että olen korvaushoidossa, niin monet ovat ihmetelleet , ”mutta miten sä voit olla, kun et ole ollenkaan sekaisin. ”

 Nimimerkki:Korvaushoito on hoitanut (ainakin minua) 

Ajatuksia korvaushoidosta on julkaistu Kujalla-lehdessä syksyllä 2018.  Kujalla-lehti on Sininauhasäätiön  asukas- ja asiakaslehti. Se sisältää Sininauhasäätiö-konsernin asukkaiden ja asiakkaiden mielipidekirjoituksia, runoja, kuvituksia ja asukkaiden ideoiden ja ehdotusten pohjalta tehtyjä juttuja.