Lahjoita

Joulu asunnottomien palveluissa: palanen lämpöä ja hetki yhdessäoloa

Joulu ja vuodenvaihde voivat olla haastavaa aikaa niin asunnottomalle, asunnottomuutta kokeneelle kuin kenelle tahansa. Sininauhasäätiö-konsernissa joulun aika näkyy päiväkeskuskuksissa, asumispalveluyksiköissä ja muissa asunnottomien palveluissa. 
JAA

Jouluun liittyy haikeutta ja muistoja, mutta myös yhdessäoloa ja jouluruokaa. Päiväkeskus Illusian, asumispalveluyksikkö Niittykodin sekä jalkautuvan asumis- ja palveluohjaustiimi AIMOn työntekijät kertovat, miten Sininauhasäätiö-konsernissa vietetään joulua.

Joulu Illusiassa

Päiväkeskus Illusiassa jouluaattoa vietetään jouluruokailun merkeissä. Se on mahdollistunut jo useampana vuotena keräysvarojen ja lahjoittajien avulla. On oikeastaan vaikea kuvailla kuinka merkittävä asia jouluaaton aukiolomme ja ruoka tuona kyseisenä päivänä on kävijöillemme, joista suurimmalla osalla on taustallaan pitkäaikaisasunnottomuutta.

Niin kuin me kaikki ihmiset, myös asunnottomuutta kokevat ovat yksilöitä omine erilaisine elämäntarinoineen.

Olen ollut jouluaaton työvuorossa jo viitenä vuotena asunnottomuutta kokevien parissa, aiemmin Ruusulankadulla ja viime vuodet Illusiassa.

Jouluaatto on toisaalta erityinen päivä, mutta toisaalta useille asunnottomuutta kokeville jokainen päivä on vain päivä kadulla. Ei sillä ole oikeastaan merkitystä mikä päivä on, jos ei ole mitään paikkaa, missä viettää sitä. Tärkeimmäksi jää selviytyä ja yrittää järjestää joku yösija.

Jos ihminen on yksinäinen tai kokenut menetyksiä, jouluna ikävä korostuu.

Jouluun liitetään ajatuksia perheestä ja yhdessäolosta. Jos ihminen on yksinäinen tai kokenut menetyksiä, jouluna ikävä korostuu. Ehkä juuri siksi olen tuntenut, että jouluaaton työvuoro asunnottomuutta kokevien kanssa on minulle tärkeä. Olen saanut olla jakamassa pienen palasen lämpöä ja pienen hetken yhdessäoloa kävijöillemme jouluaattona.

Jouluaattoisin Illusiassa on rauhallista, vaikka syöjiä ja hetken lepääjiä on yleensä yli sata. Kiitollisuus ruoasta on ollut käsinkosketeltavaa, vaikka koronasäännöt ovat vaikuttaneet siihen, että kaikki eivät mahdu yhtä aikaa sisään. On tuntunut aika pahalta laittaa ihmisiä ulos syömään, mutta asiakkaitamme se ei ole kauheasti haitannut.

Tänä vuonna järjestämme jälleen jouluruokailun. Se on Illusian yhteisön oma pieni joulu, tai yksi päivä asunnottomana muiden päivien joukossa. Tapaamisiin siis jouluaattona!

Niina Arola
Ohjaaja, päiväkeskus Illusia

Joulu Niittykodissa

Tämä joulu tulee olemaan Niittykodin toinen ja samalla myös viimeinen. Joulunaika on monelle asukkaalle eri syistä vaikeaa aikaa, joten haluamme tehdä joulusta mukavan ja lämpimän.

Tänä jouluna huoli tulevasta on monen mielessä. Uusi koti pitäisi löytyä pian, ja sellainen koti, jossa saa riittävän tuen asumisen onnistumiseksi. Tätä joulua varjostaa Niittykodissa siis suru; suru siitä, että joutuu luopumaan omasta kodistaan yllättäen, suru siitä, että oma jo hyvin muotoutunut yhteisömme hajoaa.

Muutos on myös pelottavaa. Toivoisin asukkaillemme pysyvyyttä, jotta elämä olisi hieman helpompaa ja toisi mahdollisuuksia onnistua.

Turusta löytyy erittäin hyväsydämisiä ihmisiä.

Joulun aikaan Niittykodissa tapahtuu kuitenkin myös iloisia asioita. Turun diakoniatyö lahjoittaa Niittykotiin jouluruokaa 20.12. Sen lisäksi saimme erittäin ihanan yhteydenoton jouluruokiin liittyen, Niittykotiin on tulossa vapaaehtoinen tekemään ja tarjoilemaan asukkaille jouluaattona jouluruokaa. Turusta löytyy erittäin hyväsydämisiä ihmisiä. Tämä teko on varmasti jokaiselle asukkaalle merkityksellinen.

Jokainen asukas saa myös pienen paketin joululahjaksi, joillekin se on joulun ainoa lahja, jonka saavat. Yhteiset tilat on jo koristeltu jouluiseksi ja yhteisissä tiloissa vietetään yhdessä aikaa.

Toivottavasti jokainen asunnoton pääsee edes hetkeksi lämpimään ja saa syödäkseen. Lähetämme myös joulutoiveen jokaiselle asunnottomalle: toivomme että jokaiselle löytyy oikea, oma koti vuonna 2022.

Heli Heino
Yksikönpäällikkö, Niittykoti

Joulu AIMOssa

AIMOlaiset viettävät joulua vuonna 2021 leväten, joulupöytien antimista nauttien ja ehkä vähän tulevaa suunnitellen, kukin tyylillään.

Koska AIMOlla ei ole päivystystä, vaan ahkerat työntekijät ovat ansaitulla vapaalla, AIMO-tontut ovat sitä ennen muistaneet asukkaita pienillä lahjoilla ja näin myös laittaneet eteenpäin hyvää joulumieltä. Jo nyt palaute asukkailta on ollut välitöntä ja positiivista.

Joulu ja vuodenvaihde voivat olla haastavaa aikaa niin asunnottomalle, asunnottomuutta kokeneelle tai ihan kenelle vaan menneiden joulujen ja niihin liittyvien muistojen vuoksi. Kun tähän päälle on tullut vielä pari erikoisempaa koronavuotta, uskon, että mieli voi käydä melkoista vuoristorataa tämän kuluvan kuukauden aikana.

STEA:n joululahja mahdollistaa sen, että yhä harvempi viettää tulevia joulujaan kadulla tai kodittomana.

Onneksi kuitenkin saimme STEA:lta upean joululahjan, joka tarkoittaa sitä, että moni hanke ja niissä hyvää työtä tekevät saavat jatkaa työtään. Näin mahdollistetaan se, että yhä harvempi viettää tulevia joulujaan kadulla tai kodittomana.

Loppuvuodeksi ja uudelle vuodelle toivon kaikille, ihan jokaiselle, jaksamista ja voimaa.

Sami Ng
Palveluohjaaja, jalkautuva asumis- ja palveluohjaus AIMO

Joulu Nuolessa

Yhteiskuntamme asettaa paljon odotuksia joululle. Meille kerrotaan, minkälainen joulun tulee olla, miten syödä, miten sisustaa, miten olla. Mitä, jos mihinkään näistä ei ole mahdollisuutta?

Joulut ovat asunnottomalle vaikeaa aikaa, kun kaikki paikat ovat kiinni. Nuori saattaa kulkea kadulla ja katsoa muiden joulunviettoa ulkopuolisena. Ikkunoissa loistaa joulukoristeet ja jouluruoan tuoksu leijuu ilmassa. Asunnottomalla nuorella ei ole paikkaa, minne mennä.

Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuolessa joulua pyritään viettämään ilon kautta, kunkin nuoren omilla ehdoilla.

Tapoja viettää joulua on monia: joku on allapäin, joku hankkiutunut riehakkaaseen kuntoon, joltakin peritään velkaa, joku haluaa osallistua lapsuudesta tuttuihin jouluperinteisiin.

Joulusta tekee kipeän siihen liittyvät muistot ja odotukset. Moni viettäisi mielellään joulua läheistensä kanssa, mutta välit ovat syystä tai toisesta katkenneet. Yksi on saattanut rikkoa suhteensa itse, toisen kotona päihteet ovat pilanneet vuoden jokaisen päivän.

Nuolessa saa olla sitä, mitä on. Täällä nuori saa viettää joulua iloiten tai riidellen, mitään ei ole pakko.

Toivotamme kaikille lämmintä joulua!

Nuolen väki