Lahjoita
Kädet sulkevat kalvosinnappia, valokuva.

Jokaiselle mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä

Kaikilla yhteiskunnassamme tulisi olla mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä halutessaan. Voisivatko tätä vastustavat esimerkiksi vedota osallistujien kielitaitoon tai ikään? Voisiko syynä olla se, että he eivät itse pysty tai rohkene tekemään vapaaehtoistyötä tai että he eivät tiedä millaisia monipuolisia mahdollisuuksia vapaaehtoistyö tarjoaa tekijöilleen?
JAA

Olen itse kokemuksen myötä sekä säätiöitä ja järjestöjä tarkastelemalla huomannut, että tarjolla olevien vapaaehtoistöiden skaala on laajaa. Meillä kaikilla on erilaisia tarpeita ja mielenkiinnon kohteita toteuttaa itseämme, ja kun vaihtoehtoja on näin paljon, jokaiselle varmasti löytyy itseään kiinnostava tapa auttaa.

Monipuolista tehtävää löytyy laajalti. Olen aikaisemmissa blogiteksteissäni kertonut erilaisista keinoista toteuttaa itseään vapaaehtoisena Sininauhasäätiössä, esimerkiksi kaveritoiminnan tai lahjoituksien keinoin. Tuntuu, että näin korona-aikana tuo vapaaehtoistehtävien monipuolisuus korostuu yhä enemmän, sillä osaa toiminnasta voi tehdä niin etänä kuin paikan päälläkin, vaikka osaa tehtävistä on jouduttu supistamaan koronan takia. Osallistuupa toimintaan etänä tai paikan päällä, jokainen vapaaehtoistyön tehtävä on merkityksellinen.

Miksi olisi tärkeää, että jokaiselle heidän halutessaan olisi mahdollisuus auttaa ja osallistua vapaaehtoistyötehtävien tekoon?

Olen asunut muutamaan otteeseen ulkomailla. Siellä huomasin, että sopivia harrastuksia ja vapaa-ajanvietettä oli vaikea löytää peruskielitaidolla, joka oli vielä harjoitteluvaiheessa. Siksi haluaisin rohkaista ja jakaa tietoa monipuolisista vaikutusmahdollisuuksista säätiössä. Vapaaehtoistyöhön kannattaa tulla mukaan, vaikka osallistuminen mietityttäisi esimerkiksi iän tai suomen kielen taidon puolesta.

Vapaaehtoistöiden kautta voi saada jopa ystäviä.

Säätiön vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita, joita arveluttaa kielitaidon riittäminen, on hyvä tietää, että säätiössä on myös toimintaa englannin kielellä. Säätiön kansainväliset vapaaehtoiset Inês Oliveira ja Sofia Ribeiro ovat kertoneet, että päiväkeskuksissa käy ulkomaalaisia ja että esimerkiksi Illusian asiakkaista noin puolet puhuu englantia.

Toisaalta vapaaehtoistyö voi olla myös hyvä mahdollisuus parantaa suomen kielen taitoa.

Koen, että vapaaehtoistyön ja yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden parissa työskentely edesauttaa yhteisöllisyyden syntyä. Pääsin tutustumaan uusiin ihmisiin jo perehdytystilaisuudessa, joka toteutettiin etänä. Joukossamme oli monen ikäisiä. Saimme jakaa taustaamme siitä, miksi olimme ilmoittautuneet ja kiinnostuneet vapaaehtoistehtävistä. Jokainen meistä sai myös kertoa, millaisten tehtävien parissa oli kiinnostunut toimimaan.

Sininauhasäätiössä pääsee tapaamaan uusia ihmisiä, verkostoitumaan ja oppimaan uutta. Vapaaehtoistöiden kautta voi saada jopa ystäviä. Itse vierailin päiväkeskus Illusiassa, missä tutustuin säätiön työntekijöihin. Koin, että olivatpa tapaamiset etänä tai paikan päällä, työskentely yhdessä tärkeiksi koettujen asioiden tiimoilla yhdistää.

Osallistumalla vapaaehtoistöihin pystyy kerryttämään ymmärrystä yhteiskuntamme sosiaalisista haasteista ja niiden mahdollisista ratkaisuista. Vapaaehtoistyö voi antaa elämälle merkitystä ja palkitsevuuden tunnetta.

Olen itse saanut auttamisesta hyvän olon tunteen, ja minusta olisi hienoa, että kaikki halukkaat pääsisivät osaksi tätä tunnetta.

Tällä hetkellä säätiön vapaaehtoistyöntekijäksi voi ilmoittautua 18-vuotta täyttäneet. Tätäkin nuoremmat voivat piristää asumispalveluyksiköiden elämää esimerkiksi lahjoittamalla säätiölle vanhoja, käyttökelpoisia kenkiä tai askartelemalla kortteja.

Monille nuorille ja myöhemmällä iälläkin opiskeleville säätiö tarjoaa erilaisia työharjoittelumahdollisuuksia. Perehdytystilaisuudessa tapasin muutaman vapaaehtoisen, jotka hakivat sosiaalialan työharjoittelupaikkaa säätiöltä. Vapaaehtoistöiden kautta voi hankkia ensikosketuksen työelämään. Vapaaehtoistyöt tarjoavat myös oppimiskokemuksia ja saattavat auttaa löytämään omia vahvuuksia.

Tietenkin on ihmisiä, jotka eivät pysty tekemään vapaaehtoistyötä, vaikka haluaisivat, esimerkiksi henkilökohtaisista tai terveydellisistä syistä. Onneksi kuitenkin on etämahdollisuuksia, kuten syksyn lähestyessä villasukkien kutominen tai suoraan säätiölle lahjoittaminen. Mikäli suunnittelet syyssiivousta ja kaapistasi löytyy esimerkiksi toimettomana olevaa elektroniikkaa, kuten toimiva kännykkä tai läppäri, sen lahjoittaminen tuo iloa säätiön asiakkaalle. Olisi tärkeää, että jokainen pystyisi pitämään yhteyttä sukulaisiinsa tai tuttaviinsa, ja tämä voi olla sinun keinosi vaikuttaa asunnottomuudesta seuraaviin ilmiöihin.

Olen itse saanut auttamisesta hyvän olon tunteen, ja minusta olisi hienoa, että kaikki halukkaat pääsisivät osaksi tätä tunnetta. Auttamalla toisia voi saada itselle hyvän mielen ja samalla toteuttaa tärkeää roolia yhteiskunnassamme. Mielekkyyttä tukee se, että säätiössä on monia erimuotoisia tapoja tehdä vapaaehtoistyötä. Sininauhasäätiössä kaikki halukkaat voivat osallistua vapaaehtoistoimintaan.

Some-vapaaehtoinen
Emmi Puolakka