Täällä ihmiset avaavat elämäänsä suoraan kameralle ilman kuvausryhmää ja onnistunutta valaistusta. Tässä maailmassa oksennetaan, poltetaan folion päältä Rivatrillejä ja imetään kaasua keuhkoihin suorassa lähetyksessä. Tämä on varjoihmiset maailma. Heitä kutsutaan rappiotubettajiksi, ” Elina kirjoittaa tekstissään Varjoihmiset.
Mitä rappiotubettaminen tarkalleen ottaen on? Rappiotubettamista voisi kuvata influencer-kulttuurin täydelliseksi vastakohdaksi. Käsikirjoitettujen Minun päiväni -videoiden sijaan striimeissä usein hökälöidään sovinnaisuuden rajoilla ja niitä rikkoen. Parrasvaloissa ihmiset näkökenttiemme laidoilta, elämän varjopuolelta. Sponsorit, viestintäsuunnitelmat ja algoritmit eivät vaikuta sisältöön. Syrjäytyminen, huumeet, väkivalta, rikollisuus, mielenterveyden ja päihteiden käytön haasteet ovat läsnä.
Rappiotubettamisen örveltämisestä voi olla montaa mieltä ja ymmärrettävästi osaa striimien raadollisuus järkyttää. Genre avaa kuitenkin Elinan mukaan hyvin syrjäytyneen ihmisen ajatusmaailmaa.
“Näiden ihmisten ääni ja tarinat täytyy nähdä ja kuulla. Tämä on osa yhteistä yhteiskuntaamme.”
Oman elämänsä asiantuntijoiden lähetys
Elinan seikkailut rappiotubettamisen maassa antoivat kipinän YouTube-kanava Sinipiuhan perustamiselle. Tarve löytää uusia kohtaamiskanavia marginaalissa elävien ihmisten kanssa nousi esille myös koronan myötä; kuinka kohdata ihmisiä poistumatta kotoaan?
Sinipiuhan tavoitteeksi nostettiin erilaisissa marginaaleissa olevien ihmisten ajatuksien esille tuominen, sekä heidän osallistaminen. Yksi Sinipiuhan lähetysten tuottamiseen osallistuneista henkilöistä on Julle, Sininauhan asukas. Julle on ollut mukana keskustelemassa lähetyksissä sekä auttanut kanavan kulisseissa.
“Kyllä se tuottaa hyvää mieltä, että asunnottomuutta kokeneet saavat sanoa mielipiteensä ja että heitä kuunnellaan. Lähetyksessä myös asiantuntijat kertovat ajatuksiaan.”
Syksyn lähetyksissä keskusteltiin alan ammattilaisten, asunnottomuutta kokeneiden ja oman elämänsä asiantuntijoiden kanssa muun muassa köyhyydestä, huumeista ja vankilakierteestä. Sinipiuhan lähetyksissä on ollut aina tärkeää puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja asioiden vaatimalla vakavuudella, pientä huumoria unohtamatta, joka usein syntyy suoran lähetyksen arvaamattomuudesta. Tämä on ollut myös Jullen mielestä on tärkeää.
”Kun asioista keskustellaan, se vie asioita eteenpäin. Samalla myös ihmisten tietoisuus lisääntyy.”
Sinipiuhan lähetyksiä ja videoita katsottiin vuoden 2020 aikana YouTubessa lähes 5000 kertaa. Suorien lähetysten tallenteet ovat pysyvästi verkossa, joten niiden kautta asunnottomuutta kokeneiden ääni on tavoittaa jatkuvasti uusia katsojia.
Lue lisää Jullen kokemuksista Sinipiuhan parissa Sininauhasäätiö-konsernin vuosikertomuksesta.
Sinipiuhan lähetykset jatkuvat kesäkuussa uuden juontajan johdolla
Sinipiuhassa keskustellaan asunnottomuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, kuten syrjäytymisestä, rikollisuudesta ja köyhyydestä. Äänessä on alan ammattilaisia, asiantuntijoita, asunnottomuutta kokeneita ihmisiä ja oman elämänsä asiantuntijoita. Kanavaa ylläpitää Koti kaikille -hanke, jonka perustehtävänä on asunnottomuutta kokevien henkilöiden näkökulmien tuominen yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä asunnottomuuteen liittyvien ennakkoluulojen purkaminen.
Kesän lähetysten aikataulu:
9.6. klo 17:00 – Onko millään mitään väliä?
16.6. klo 17:00 – Pitääkö kotona olla selvinpäin?
23.6. klo 17:00 – Saako köyhällä olla kivaa?
29.6. klo 17:00 – Sateenkaareva asunnottomuus
Haluatko vieraaksi? Onko sinulla aihetoiveita livelähetyksissä ja videoilla käsiteltäväksi?
Ota yhteyttä:
Tiina Aitta
Puh. 050 401 6244
tiina.aitta@sininauhasaatio.fi