Lahjoita
Katumaalaus jossa kädet pitävät kiinni toisistaan.

Harvan lapsen unelma on olla aikuisena huumeriippuvainen

"Liian usein huumeriippuvaisuutta pidetään ihmisen omana vikana, eikä sairautena. Kuka tahansa meistä tai läheisistämme voi kuitenkin sairastua huumeriippuvaisuuteen."
JAA

Suomessa lähes miljoona ihmistä on kokeillut huumeita (Rantala 2021). Useilla se jää kokeiluun, mutta ei kaikilla. Joistakin tulee huumeriippuvaisia.

Huumeriippuvaisuudessa ihminen käyttää huumavia aineita, usein pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkeitä päihtymistarkoituksessa.

Huumeriippuvaisuus tarkoittaa sitä, että huumeen käyttämä mielihyvä hermostossa pienenee, mutta ihmisen on saatava ainetta, jotta hänen hermostonsa toimisi normaalisti. Vakavassa riippuvaisuudessa ihminen voi joutua myös psykoosiin tai kuolla yliannostukseen.

Huumeriippuvaisten kohdalla olen huomannut, että usein saatetaan unohtaa se, että he ovat ihmisiä, kuten me kaikki muut. Heillä on sairaus, huumeriippuvaisuus.

Liian usein huumeriippuvaisuutta pidetään ihmisen omana vikana, eikä sairautena. Kuka tahansa meistä tai läheisistämme voi kuitenkin sairastua huumeriippuvaisuuteen.

Näitä dokkareita katsoessa helposti unohtuu, että kuka vain voi olla päihderiippuvainen. Se ei välttämättä näy ulospäin eikä sitä voi päätellä myöskään sosioekonomisesta asemasta. Itse olin sosiaalialalla töissä ja sairastin samaan aikaan akuuttia päihdeongelmaa, kunnes rakentamani kulissit kaatuivat. Onneksi sain itsekin apua, ja nyt voin jakaa kaikkea saamaani hyvää taas vahvempana eteenpäin. (Uusivirta 2021.)

Monta polkua huumeiden käyttöön

Huumeiden käyttöön on monia eri syitä. Tutkin niitä sosionomin koulutuksen myötä huumetyönkurssilla.

Osalle huumeriippuvaisuus alkaa viattomana kokeiluna. Osalle se on opittu elämäntyyli: Vanhemmat käyttävät huumeita ja itse jatkaa vanhempien jalan jäljissä.

Osalla on voinut olla muista syistä vaikea lapsuus. Vanhemmilla on ollut ongelmia, on ollut kiusaamista, lastenkotielämää. Huumeista haetaan lohtua, hyvää oloa.

Osalle huumeiden käyttöön syynä on sosiaaliset suhteet, koska ajaudutaan vääriin piireihin.

– Elin lapsuutta huumeidenkäyttäjä lähipiirissäni. Keittiössä piikitettiin heroiinia arki-iltaisin. Kukaan ei auttanut minua, edes poliisi. Eikä nykyäänkään juuri puhuta lapsista huumeiden varjossa. (Uusivirta 2021.)

Joillekin huumeriippuvaisuus on voinut alkaa siitä, kun lääkitään esimerkiksi voimakasta selkäkipua. Mikään lääke ei auta kipuun, mutta huumeista saadaan apu. Lisäksi huumeilla lääkitään myös henkistä pahaa oloa. Huumeiden käytössä on useita syy-seuraussuhteita. Vaikka huumeista saa hyvää oloa, ne aiheuttavat myös huonoa oloa. Lapsena harvan unelma on olla aikuisena huumeriippuvainen.

– Itse vain eksyin väärään aikaan väärään porukkaan (ystävät ns.) silloin elämä muka loppui tai siltä tuntui kun oli 18v. Kokeilujen kautta. Monta kertaa itse eroon ja aina joku tuttu tullut sitten tarjoamaan ne ekat. Mieli on heikko. (Uusivirta 2021.)

Huumeriippuvaisuus ja asunnottomuus

Huumeriippuvaisuus koskettaa myös asunnottomia henkilöitä. Monilla asunnottomilla on taustalla huumeriippuvaisuutta tai muuta päihdeongelmaa.

Asunnottomuus voi olla myös yksi syy huumeiden käyttöön. On hankala pyrkiä pois huumeriippuvaisuudesta, jos ei ole kotia tai paikkaa, jossa kuntoutua.

Asunto mahdollistaa alun parempaan elämään, ja siksi Suomessa onkin Asunto ensin -periaate. Kadulla harva pystyy pääsemään eroon huumeista.

Sininauhasäätiöllä ja muilla järjestöillä sekä kunnilla on myös päihteettömiä asumisyksiköitä, joissa tavoitteena on päihteetön elämä.

Jokaisella on mahdollisuus parantua

Jokaisella on oikeus saada apua ja tulla kohdatuksi yhtä arvokkaana ihmisenä kuin kuka tahansa. Se, ottaako ihminen itse apua vastaan, on jokaisen oma asia. Toista ei voi pakottaa hoitoon.

Olen yllättynyt siitä, miten paljon Helsingin kaupungilla sekä järjestöillä on tarjolla erilaisia päihdepalveluita huumeriippuvaisille. Olin ajatellut alun perin, että palveluita ei olisi niin paljoa. Uskon, että jokaiselle löytyy jokin toimiva hoitomuoto, mutta se voi vaatia aikaa ja voimia.

Huumeriippuvaisuudesta ei ole helppo toipua, mutta se on mahdollista.

– Olin valvonut kolme vuorokautta, ja menin psykoosiin. Luulin, että minut halutaan tappaa. Päätin itse ehtiä tekemään sen ensin.
Matkalla junaradan raiteille hänen mieleensä palasivat kuitenkin hyvät hetket: kultaseppäkoulu ja kevät 2010, jolloin hän valmistui ammattiin. Se oli aikaa, jolloin hän ei käyttänyt päihteitä.

– Havahduin miettimään, jos siitä kaikesta sittenkin olisi jokin ulospääsy? En hypännytkään junan alle, vaan sen kyytiin. Palasin asumaan isäni luokse ja aloin vieroittaa itseäni huumeista. Se oli raju kokemus. (Kiiski 2020.)

Toivoisin ihmisiltä enemmän ymmärrystä huumeriippuvaisia kohtaan ja sitä, että riippuvuus on sairaus. Lisäksi ihmisten tulisi välttää leimaavia sanoja kuten “narkkari” ja ”nisti”.

Huumeriippuvaisuudesta on valtavasti tietoa internetissä ja tarinoita myös siitä, miten riippuvuudesta on selvitty.

Jokaisella on mahdollisuus parantua.

Me kaikki voimme tehdä jotakin: olla ihminen ihmiselle.

 

Lähteet:

Rantala, Riku 2021. Lähes miljoona suomalaista on kokeillut huumeita – onko mitään järkeä rangaista jokaista? Yle 17.3.2021.

Uusivirta, Mari 2021. “Huumeidenkäyttäjätkin ovat ihmisiä ja joidenkin lapsia” – Huumekeskustelu kuumensi tunteita, tarjosi empatiaa ja toi esiin karuja kohtaloita Docventuresin chatissa. Yle 17.3.2021.

Kiiski, Timo 2020. Riikka selvisi huumehelvetistä. Iltalehti 20.2.2020.

 

Vapaaehtoistyön ja varainkeruun harjoittelija
Niina Koivula