Lahjoita
Mies taluttaa vaaleaa keltaiseen neuleeseen puettua venäjänvinttikoiraa lumisella tiellä.

Eläinterapian tarpeessa?

Sininauha Oy:n asumispalvelukeskus Mutterimaja ja Keski-Uudenmaan mielenterveysseura ry järjestävät yhdessä joka kuun alussa kävelyhetken koirien kanssa. Kävelylle saa tulla kuka tahansa, koiran kanssa tai ilman. Tärkeintä on, että voi viettää aikaa yhdessä eläinten kanssa.
JAA

Koiria on varmasti yli kymmenen. Ainakin kymmenen. Osasta näen vain hännän heilautuksen, muutama tervehtii kuonollaan pikaisesti. Tärkeämpää taitaa olla toisten tukikoirakollegoiden tervehtiminen. Ymmärrän kyllä, heillä on varmasti mielenkiintoisempia hajuja tutkittavana. Vihdoin ollaan valmiita lenkkikierrokselle.

KUMS eli Keski-Uudenmaan Mielenterveysseura ry ja Sininauha Oy:n asumispalvelukeskus Mutterimaja järjestävät yhdessä joka kuukauden alussa koirakävelyhetken Tuusulassa. Kävelylle voi osallistua kuka tahansa koiran kanssa tai ilman. Kävelyn jälkeen vietetään yhdessä lemmikkien kanssa aikaa Mutterimajan tiloissa, jossa yleensä juodaan kahvia ja syödään jotakin, sekä tietenkin silitellään ja leikitään koirien kanssa.

KUMS tukihenkilökunta tarjoaa vapaaehtoistyön voimin tukea ihmisille eri elämänkriiseissä kolmannen sektorin puolella. Toiminta on aina maksutonta tukea tarvitseville. KUMS toimii Keski-Uudellamaalla esimerkiksi Tuusulassa ja Sipoossa. Mutterimajalla tukikoirakkovoimin KUMS on käynyt jo vuodesta 2015 lähtien. Tukikoirakko tarkoittaa tukikoiran ja omistajan muodostamaa parivaljakkoa. Kuukausittaiset koirakävelyt piristävät Mutterimajan asukkaiden arkea hauskalla tavalla. Tällä kertaa muutama asukas lähti ison koirajengin mukaan kävelylle ja muut jäivät odottelemaan lenkin jälkeistä kahvihetkeä koirien kanssa.

-En minä voi lähteä, kun nämä jalat eivät kestä lenkkiä. Odotan täällä, kun tulette kahville, hihkaa hymyillen eräs asukas meidän perään.

Siiri valmiina lähtöön!

Vaikka kaikki eivät pääse kävelylle mukaan, on koiria hyvä lenkittää ennen kahvihetkeä.

-Lenkillä koirat saavat turhat energiat pois, ennen kahvittelua. Tosin yleensä ne leikkivät ja juoksevat myös siellä sisätiloissa… Eihän sille mitään voi, naurahtaa etupäässä lenkkilössiä kävelevä Sanna, yksi KUMSin monesta tukihenkilöstä.

KUMSin tukikoirakot tunnistaa keltaisista liiveistä.

Sanna kertoo lähteneensä miehensä kanssa mukaan KUMSin toimintaan auttaakseen tukea kaipaavia. Lisäksi koirakävelyt antavat perheen koirille mahdollisuuden tutustua toisiin koirakavereihin.

-Kaikki meidän koiramme on rescue-koiria eli aikaisemmin asunnottomia koiria. Koiramme tulevat hyvin toimeen ihmisten kanssa, mutta jostakin syystä pelkäävät toisia koiria. Tällainen yhteinen kävelyhetki onkin helppo tapa tutustuttaa heitä lajitovereihinsa, kertoo Sanna.

Kävelylle voi tulla ilman koiraakin. Raittiissa ilmassa on rentouttavaa talsia koirien tahdissa.

Koirat jolkottelevat puolen tunnin lenkin ajan iloisesti haistellen matkan varrella. Kävelyretken jälkeen saavumme takaisin Mutterimajalle; sisään päästessään koirat juoksevat heti tutkimaan avoimen alakerran kaikki nurkat. Asumispalveluyksikön asukkaat ovat keittäneet kahvia ihmisille ja kaataneet raikasta vettä kuppeihin koirille. Seuraavaksi koirat tervehtivät uusia ihmisiä ja kaikki pääsevät silittämään koiria. Taavi-corgi juoksentelee ympäriinsä olohuonealueella moikaten rempseästi asukkaita.

Ihmisiin tottunut Taavi moikkailee jokaista tasapuolisesti.

Pöydässä keskustellaan, kuinka koirat ja lemmikit ylipäätänsä saavat esiin vakavammastakin tyypistä hymynkareen. Vaikka eläinterapian vaikutuksia ei ole vielä tutkittua tarpeeksi laajasti, on sen mahdollisuudet huomattu esimerkiksi vankiloissa, erilaisissa palvelukeskuksissa ja sairaaloissa. Eläimen vilpitön läsnäolo ja ennakkoluuloton avoimuus rentouttaa ja nostaa mielialaa. Myös Mutterimajalla ollaan samaa mieltä asiasta.

-No joo, onhan nää ihan mukavia kavereita, myöntää hymyillen asukkaat.

Jopa pelkkä eläimen koskettaminen on tutkitusti vaikuttanut ihmisen hyvinvointiin.
Koirasta höpöttely rikkoo alkujännityksen, joka saattaa olla tukihenkilön ja tukea tarvitsevan välillä ensitapaamisella.

Haluatko mukaan moikkamaan ihania koiria? Koirakävelyt järjestetään seuraavan kerran 8.4.2019 klo 16.30 alkaen. Lähtö on Tuusulan Mutterimajalta (Bostoninkaari 11). Voit tulla mukaan ilman koiraa tai koiran kanssa!

Katso lisätiedot tapahtumasta täältä. (Kävelyhetkistä pidetään kesäloma kesä-heinäkuussa, mutta toiminta jatkuu elokuussa 2019.)

Eläinterapiaa käytetään esimerkiksi masennuspotilaiden hoidossa. Kuvassa hymyilevä Taavi-corgi.
Eläimen vaivaton läsnäolo tuo helpotuksen monelle vaikeassa tilanteessa olevalle.