Lahjoita
Nuudeleita pahvilautasella ja yksi oranssi kukka vesilasissa sinivihreällä pöydällä.

Edulliset diakonialounaat ja hävikkiruuan jakelu pelastavat monen nälkäisen arjen

Kun talous on mennyt tiukalle, ei rahaa välttämättä jää tarpeeksi edes ruokaan. Nälkä on paha kumppani, se riuduttaa ja saa arjen näyttämään umpikujalta. Onneksi mahdollisuudet ostaa edullisia lounaita tai hävikkiruoka-annoksia on lisääntyneet. Katso tämän artikkelin lopusta parhaat tärpit pääkaupunkiseudun ja Tuusulan edullisiin ruokailuihin.
JAA

Kävin viime viikolla Vantaalla asiakkaan luona ja huolestuin, kun hän oli niin kalpea, väsynyt ja muutenkin apaattinen. Aloin kysellä hänen ruokailuistaan ja kävi ilmi, että hän ”syö jotakin joskus, silloin kun sattuu löytämään jotakin”. Ruokakaapit ammottivat tyhjyyttään ja sama tilanne oli kukkarossa. Aloimme etsiä netistä ilmaisia tai edullisia ruokapaikkoja ja löysimmekin niitä. Lupasin lähettää hänelle postitse tulostetun version löydetyistä ruokailupaikoista. Tämä herätti mielenkiintoni yleisesti ottaen tätä palvelua kohtaan.

Jo pitkään erilaiset toimijat ovat jakaneet hävikkiruokaa ja joskus tarjolla on muutakin hyödyllistä sitä tarvitseville. Leipäjonot ovatkin pitkiä, ainakin Helsingissä niin Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry:n kuin Myllypuron elintarvikeapu ry:n jakotilaisuuksissa. Nyt enenemässä määrin tarjotaan myös lämmintä ruokaa eri toimijoiden toimesta. Pääsääntöisesti toimijat toimivat kristillisellä arvopohjalla, mutta myös jotkut kunnat ovat alkaneet jakaa kouluruokailun ylijäämäruokaa suoraan kouluilta. Kannattaa seurata oman alueen toimijoita: mm. seurakunnat, kunnat, mielenterveys-, päihde- ja työttömien arjessa mukana olevat yhdistykset. Joskus tuntuu kuin etsisi sitä kuuluisaa neulaa heinäsuovasta, mutta sinnikkyys yleensä palkitaan.

Olen itse käynyt Tuusulassa diakoniatyön järjestämällä lounaalla useamman kerran asiakkaideni kanssa ja aina ne olivat erittäin ravitsevia ja monipuolisia. Näitä mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää, koska lounaan hinta on yleensä niin edullinen, ettei sillä hinnalla saa valmistettua itselle kunnollista, lämmintä ateriaa. Lisäksi kuin lähes joka viikonpäivälle löytyy joku paikka, niin siitä tulee myös sosiaalinen tapahtuma ja saa myös tehtyä päivittäisen tarpeellisen ulkoilulenkkinsä.

Myös Sininauhasäätiöllä on suunnitelmissa muun jo tarjotun tuen lisäksi järjestää mahdollisuus lämpimään ruokailuun ja yleisesti ottaen ruoan jakoon. Jo nyt tarjoamme päiväkeskuksissamme Helsingissä ja Tuusulassa ilmaisen aamupuuro ja -kahvi mahdollisuuden.

On hyvä huomata, kuinka monet toimijat ovat ottaneet tämän asian sydämelleen. Valitettavasti tarvitsijoita tulee vain koko ajan lisään. On paljon toimijoita, jotka jakavat hävikkiruokaa muille toimijoille, jotka pystyvät taas puolestaan organisoimaan sen jaon tarvitseville. Tässä tulee hyvin esille monta hyvää asiaa: auttamisen halu ja toisesta välittäminen eli eettinen näkökulma, mutta asialla on myös ekologinen puolensa. Onhan parempi, että käyttökelpoinen ruoka menee tarpeeseen eikä näennäisesti tarpeettomana komposteihin.

Sininauhasäätiön päiväkeskustoiminnassa tarjolla aamupuuroa ja -kahvia arkipäivisin Helsingin ja Tuusulan päiväkeskuksissa. Lue lisää: www.sininauhasaatio.fi/paivakeskustoiminta/


Pääkaupunkiseudun edulliset ruokailumahdollisuudet:

Helsinki:

https://vvary.fi/haluatko-apua/opas-nalkaiselle/

https://www.helsinginseurakunnat.fi/yhteinentoiminta/apuajatukea/diakonia_0/diakoniaruokailut.html

Vantaa:

https://www.vantaanseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/ruoka-apua-ja-tukea/ruoka-apu-ja-yhteinen-poyta

Espoo:

Diakonialounas Espoonlahdessa vähävaraisille, hinta aikuiset 3 €, 3–14v. 1 €.

 • ma ja to klo 12–13 Espoonlahden kirkko, Kipparinkatu 8, lipunmyynti klo 11.30–12.30 ja
 • ti klo 11–12 Soukan kappeli, Soukankuja 3, lipunmyynti klo 10.30–11.30.
 • Elintarvikejakelu Espoonlahden kirkolla ma-pe klo 9, vuoronumeroiden jakelu klo 8.40.

Diakonialounas Leppävaarassa on katettuna tiistaisin ja torstaisin klo 11.30-12.30 Leppävaaran kirkolla, Veräjäkallionkatu 2.Lounaan hinta on 3 euroa. Lounaat alkavat hartaudella tai ruokarukouksella. Tervetuloa yhteiseen pöytään!

Diakonialounas Olarissa

Diakonialounas on tarkoitettu kaikille, joilla on taloudellisia vaikeuksia, tai jotka kaipaavat seuraa. Diakonialounas järjestetään syys-toukokuun ajan. Hinta 2,50 €. Lounailla diakoniatyöntekijä tavattavissa.

 • Tiistaisin klo 13–14 Matinkappelilla. Lipunmyynti alkaa klo 12.30.
 • Keskiviikkoisin klo 11.30–12.30 Olarinkappelilla. Lipunmyynti klo 11-12.

Leipäkahvila

 • Perjantaisin klo 13–14.30 Matinkappelilla. Tervetuloa nauttimaan Leipomo Keisarin hävikkileivonnaisista kahvikupin äärelle. Lisätiedot David Caceres, 040 538 4144.

Aikuisten Arkikahvila

 • Avoin kohtaamispaikka klo 13–14.30 Olarin kappelilla (Kuunkehrä 4) seuraavina päivinä: 24.1., 14.2., 7.3., 18.4. ja 9.5. Luvassa mukavaa yhdessäoloa kahvikupposen ääressä ja keskustelua vaihtuvan teeman mukaan. Lisätiedot: vapaaehtoistyön diakoni, 050 372 8873.

Tapiolan kirkon lounas

 • Tapiolan kirkon lounas tiistaisin 9.1.2018 alkaen klo 12.15 Kirkkopolku 6. Ruokalippuja myydään klo 11.30–12 ja 12.15–12.30. Hinta 4 €, 3–14-v. 2 €, alle 3-v. Ilmaiseksi. Maksuvapautus mahdollinen etukäteen diakonin kanssa sovittuna. Diakonian ajanvaraus 040 531 1011. Poikkeuksellisesti lounasta ei tarjolla viikolla 9, tiistaina 27.2.

Diakonialounaat Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa

Tule nauttimaan yhteisestä aterioinnista mukavassa seurassa. Diakonialounaalla on mahdollisuus kohdata toisia ihmisiä, keskustella ja nauttia samalla ravitseva ateria. Olet lämpimästi tervetullut!

 • Kappelilounas ma ja to klo 11–13 Auroran kappeli, Heiniemenpolku 1.  Ateria: aikuiset 5 €, lapset 3–10-vuotiaat 2 €, alle 3-v. 0,50 €.
 • Kappelilounas ti klo 11–12.30 Kauklahden kappeli, Kauppamäki 1. Alkuhartaus, hinta 4 €, 3–10-vuotiaat lapset 2 €.
 • Kappelilounas ti klo 12–13 Suvelan kappeli, Kirstintie 24. Alussa hartaus, aterian hinta 3 €, lapset 3–12 v. 1,5 €, alle 3 vuotiaat ilmaiseksi.
 • Kappelilounas ti klo 12–13 Viherlaakson kappeli, Viherkalliontie 2. Alussa hartaus, aterian hinta 4 €, 3–10-vuotiaat 2 €, alle 3-vuotiaat 0,50 €.

Tuusula:

Diakoniaruokailut on tarkoitettu vähävaraisille, yksinäisille ja myös perheellisille tuusulalaisille. Ruokailun hinta on 2e.

 • Hyrylän seurakuntakeskuksessa (Rykmentintie 34) pääsääntöisesti ma klo 12-13.
 • Kellokosken seurakuntatalolla torstaisin klo 11.30-12.30.
 • Jokelan kirkolla tiistaisin klo 12-13.

Puuroaamut Hyrylän Olkkarissa yhdessä Sininauhasäätiön kanssa.

 • Aamupuuro ja kahvi 1e, tiistaisin 09-11.

 


 

Aimo-tiimi | Jalkautuva asumis- ja palveluohjaus
Jaana Arpalahti-Kolu