Lahjoita

Askel kerrallaan -hankkeessa etsittiin omaa suuntaa

Askel kerrallaan -hanke (2017–2020) päättyi vuoden 2021 loppuun, kun viimeisetkin tapaamiset, tilanteiden päivitykset ja retket oli käyty. Mennyt vuosi 2021 oli hankkeessa aikaa, jolloin tarkasteltiin jatkopolkuja ja tulevaisuutta.
JAA

”Mahdollisuuksia työllistymiseen, kouluttautumiseen, digitaalisten taitojen opetteluun, hyvinvoinnin ja elämänhallinnan vahvistamiseen.”

Tämä on suora lainaus Askel kerrallaan -hankkeen alkutaipaleelta, ja sitä teimmekin. Painopiste muuttui kuitenkin enemmän toimintakyvyn vahvistamiseen, koska koimme tämän olevan hankkeen realistisempi tavoite, erityisesti näiden muutaman erikoisemman koronavuoden aikana.

Tosiasiahan on se, että Askel kerrallaan -hanke päättyi, mutta samaan aikaan alkoi ja alkaa uusia ja erilaisia hankkeita, erilaisilla toimintatavoilla ja tekijöillä. Kysyvät ja etsivät löytävät toisensa edelleen.

On tärkeää havaita, pohtia ja muuttaa asioita itse.

”Taaperrus kerrallaan” oli yksi kutsumanimi hankkeelle. Ryhmäläinen, joka tämän nimen antoi, eteni omaan rauhalliseen tahtiinsa ja sai aikaan niin isoja kuin pieniä asioita. Hänellä on seuraavaksi tavoitteena koulun aloitus sekä työllistyminen alalle, josta hänellä on jo kokemusta ja joka tuntuu hänestä itsestään oikealta.

Muita tärkeitä juttuja hankkeessa olivat ryhmäläisten tutustuminen sekä toisiinsa että itseensä. Sietokykyä ja staminaa kasvatettiin kuunnellen. On tärkeää havaita, pohtia ja muuttaa asioita itse.

”Lehdet tippuu, minä en” on yksi monista syvistä viisauksista, joita saimme kuulla ryhmätoiminnassa kuulla. Se kertoo myös joistain haasteista, joita koimme ryhmäläisten kanssa. Vapaaehtoisuushan voi olla sitä, että jää kotiin toistamaan eilistä tai että tulee ryhmään katsomaan, olisiko jotain muuta tai erilaista. Löytyisikö parempaa suuntaa, ehkä jopa omaa suuntaa?

Ryhmässä sai sanoa tai olla sanomatta. Upeaa oli myös seurata, kuinka jokainen sai pohtia mahdollisesti jämähtäneitä asenteita uudenlaisista kulmista.

”Lehdet tippuu, minä en.”

Lehtien tippuminen liittyi myös siihen, että joukostamme poistui hankkeessa vaikuttaneita ihmisiä, ja myös niitä tuntemuksia sai käsitellä.

Ryhmän kanssa tehtyjä asioita tallennettiin muistoiksi, kuviksi, musiikiksi ja videoiksi, joiden avulla jokainen omalla tavallaan pääsee siihen hetkeen takaisin.

Yksi kuva, tuhat sanaa. Mitä jos tuhat kuvaa pitäisikin tiivistää yhteen sanaan?

Taival. (Kahden paikan välinen matka. Jonkin reitin määräosa tai maaston vaihtelun mukainen matkaosuus.)

Kiitos yhteisestä taipaleesta.

Projektityöntekijä
Sami Ng