Lahjoita

Naisten tupa

Naisten tupa on tarkoitettu asunnottomille tai vakavan asunnottomuusuhan alla eläville naisille. Tuvassa voi syödä, levätä ja peseytyä. Perustarpeiden lisäksi tarjolla on aina keskustelutukea ja apua omien asioiden hoitamiseen.

Oma tupa ja oma lupa asunnottomille naisille

Osoite: Sibeliuksenkatu 6

Aukioloajat: Tauolla 29.6.-10.7. Tupa auki normaalisti 13.7. eteenpäin eli Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10-14

Keskellä Helsinkiä, Töölössä, sijaitsee Sininauhasäätiön Naisten tupa. Paikka on tarkoitettu asunnottomille tai vakavassa asunnottomuusuhassa oleville naisille ja naiseksi itsensä kokeville.

Osa kävijöistä elää kadulla, osa viettää yöt kavereiden, tuttavien tai tuntemattomampien luona. Osalla on kämppä asuntolassa. Kaikki kuitenkin kaipaavat paikkaa, jossa voi olla rauhassa ja turvassa. Paikkaa, jossa voi täyttää omat perustarpeensa ja saada apua akuutteihin asioihin. Sellainen on Naisten tupa

Naisten tuvassa voi:

  • levätä
  • peseytyä, saunoa ja käydä vessassa
  • pestä pyykkiä
  • syödä aamupalaa ja lounasta
  • olla rauhassa.

Naisten tuvassa on jaossa lahjoituksena saatuja vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Lisäksi tuvassa on mahdollisuus käyttää tietokonetta tai puhelinta esimerkiksi viranomaisten kanssa asiointiin.

Lisäksi Naisten tuvasta saa:

  • apua oman tilanteen selvittelyyn
  • keskustelutukea ammattilaisilta ja vertaisilta.

Naisten tupaan voi tulla juuri sellaisena kuin on, myös päihtyneenä. Kohtaamme kävijät heidän taustastaan tai tilanteestaan riippumatta omana itsenään. Mikäli päihtymystila on kova eikä kävijä ole asiointikunnossa, henkilökohtaisten asioiden selvittely siirretään eettisistä syistä toiseen kertaan.

Tavoitteena on, että naisten tilanne alkaa selkiytymään:

Naiselle löytyy koti ja sopiva tuki.

Paikalla Naisten tuvassa on aina henkilökuntaa, johon kuuluu kokemusasiantuntija ja ammattilainen -työpari. Välillä Naisten tuvalla on päivystämässä Helsingin sosiaalipalveluiden asumistuen työntekijöitä, A-klinikkasäätiön katuklinikan työntekijöitä sekä Sininauhasäätiön vapaaehtoisia.


Naisten tuvan taustaa

Vuonna 2018 käynnistyi Y-Säätiön koordinoima ja STEA:n rahoittama NEA Naiserityisyys asunnottomuustyössä -yhteiskehittämishanke, jonka päätavoitteena on naisten asunnottomuuden poistaminen turvaamalla asumispolkuja. Hankkeessa on kahdeksan osatoteuttajaa, joista yksi on Sininauhasäätiö.

Hankkeessa kehitetään muun muassa uusia, naiserityisiä työkäytäntöjä asunnottomuustyöhön, vahvistetaan kokemusasiantuntijuutta, tuetaan asumisen onnistumista lisäämällä hajautettuja asumisratkaisuja. Lisäksi naisten asunnottomuutta nostetaan ilmiönä julkiseen keskusteluun.

Naisten tupa syntyi Sininauhasäätiön NEA-osahankkeen tuotoksena, kun huomasimme, ettei asunnottomille naisille ollut omaa paikkaa Helsingissä. Kun sopivat tilat jäivät Sininauhasäätiön muusta käytöstä vapaaksi, laitettiin tupa pystyyn syksyllä 2019.

Loppuvuoden aikana Naisten tuvasta tukea sai yhteensä 35 asunnotonta naista.


Lukemista ja tekemistä:


Ota yhteyttä

Sininauhasäätiö kuvake, sydämen muotoinen nauha, jonka sisällä on sininen talo.

Sonja Varonen

Projektipäällikkö

Puh. 040 179 1212