Lahjoita
Letitetyt punaiset hiukset.

Naisten asunnottomuus

Naisten osuus asunnottomista on kasvussa. Vuonna 2019 kaikista asunnottomista yli 26 % oli naisia.

Tietoa naisten asunnottomuudesta

Vuonna 2019 asunnottomana oli 1190 naista (26 % kaikista asunnottomista).

Määrällisesti se tarkoittaa, että asunnottomia naisia oli 50 vähemmän kuin vuonna 2018.

Samaan aikaan naisten suhteellinen osuus asunnottomista on kasvanut 2000-luvulla. Toisin sanoen kaikista asunnottomista entistä useampi on nainen.

(Lähde: Ara)

Naisten katuasunnottomuus ei ole yleistä

Katuasunnottomuus eli se, että nainen eläisi ja nukkuisi kadulla, ei ole kovin yleistä. Tyypillisempää on, että asunnoton nainen yöpyy esimerkiksi sukulaisten, ystävien tai tuttavien luona.

Asunnottomuus altistaa hyväksikäytölle ja väkivallalle. Petipaikasta voidaan vaatia maksuksi esimerkiksi seksiä tai rahaa.

Usein naisilla on asunnottomuuden lisäksi taustalla monia ongelmia: päihteiden käyttöä, vaikeuksia elämänhallinnassa, mielenterveyden pulmia, lukihäiriö tai oppimisvaikeuksia. Joskus asunnottomuutta on edeltänyt lasten huostaanotto ja se, ettei pienempää ja edullisempaa vuokra-asuntoa ole sen jälkeen löytynyt tarpeeksi nopeasti.

Oma tilanne voi aiheuttaa suurta häpeää ja taustalla voi olla hyvin traumaattisia kokemuksia. Siksi paikka, jossa nainen kohdataan ja jossa voi olla oma itsensä, on äärimmäisen tärkeä ja avain oikeanlaisen tuen löytämiseen. Sellainen on mm. Sininauhasäätiön Naisten tupa.

Tutustu Naisten tupaan >>