Sininauhasäätiö toiminnan ydin on tarjota koti ja tuki palveluiden ulkopuolelle joutuneelle sekä puolustaa hänen oikeuksiaan ja ihmisarvoaan. Jokainen ihminen on kotiavaimen arvoinen. Uskomme, että avain kotiin, on avain kaikkeen.
Sininauhasäätiön ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n ylläpitämä Nuoli on pohjoismaiden ainoa ympärivuorokautinen, kodittomille nuorille suunnattu tukipiste.
KATU EI OLE KOTI -kampanjan avulla keräämme varoja, joilla autamme näitä nuoria elämässä eteenpäin. Viime vuoden kampanjarahoilla hankimme nuorille muun muassa talvitakkeja, kenkiä ja hygieniatuotteita. Osa viime vuoden Katu ei ole koti- kampanjan tuotoista käytettiin kodittomille nuorille suunnatun harjoitteluasunnon hankintaan. Asunnon sisustuksen sponsoroi Sotka. Asuntoon pääsee kaksi nuorta kerrallaan harjoittelemaan asumisen taitoja ja asumisen aikana heitä tuetaan Sininauhasäätiön hankeyhteistyön voimin. Harjoitteluasumisen aikana nuorille etsitään jatkoasunto.
KATU EI OLE KOTI -kampanja on käynnissä 3.10.– 5.10.2021 Charidyn kampanjansivuilla . Tavoitteenamme tänä vuonna on kerätä 50 000€ kodittomien nuorten selviytymispaketteihin sekä tukiasunnon toiminnan tukemiseen. Kampanjassa ovat mukana kultatason tukijoina McDonald’s yrittäjä Tomi Hurme ja Vuokraturva, sekä Abloy hopeatason tukijana.
Rahankeräysluvan numero on RA/2021/1108. Rahankeräyslupa on toistaiseksi voimassa oleva koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.
Näin voit osallistua mukaan kampanjaan
- Tule mukaan kampanjaan vapaaehtoiseksi. Saat oman linkin, jota voit jakaa, ja pystyt reaaliajassa seuraamaan paljonko sinun linkkisi kautta on lahjoitettu. Kampanjapäivien aikana 3.–5.10.
voit tulla Clarion hotelliin kampanjahuoneelle keräämään rahaa puhelimitse tuttavillesi soitellen. Kampanjahuoneella tarjolla syötävää ja juotavaa kaikille vapaaehtoisille veloituksetta. Lisätiedot: soile.bar-yosef@sininauhasaatio.fi - Lahjoita kampanjalle.
- Jaa kampanjasivua sosiaalisen median kanavissasi kampanjan aikana.
- Osoita tukesi laittamalla KATU EI OLE KOTI -kampanjan Facebook -profiilikehykset kampanjapäivien ajaksi profiiliisi.
Usein kysytyt kysymykset
Kuinka paljon Suomessa on kodittomia nuoria?
2020 vuoden lopussa asunnottomia alle 25-vuotiaita oli ARA-tilastojen mukaan 854.
Miten Suomessa voi olla kodittomia nuoria?
Nuoren elämä voi kriisiytyä monin eri tavoin. Taustalla voi olla taloudellisia vaikeuksia tai päihde- ja/tai mielenterveysongelmia. Asunnottomuuden taustalla voi olla myös yhteiskunnallisia ongelmia kuten kohtuuhintaisten asuntojen puute tai tukipalvelut, jotka eivät kohtaa nuorten tarpeita.
Virallisesti Suomessa ei ole alaikäisiä asunnottomia. Alle 18 vuotiaat nuoret ovat lastensuojelulain piirissä ja asuvat joko kotona tai sijoitettuna lastensuojelun kautta. Toisinaan tilanne saattaa asuinpaikassa kuitenkin kriisiytyä ja nuori päättää lähteä ”hatkaan” ja tuolloin hän jää ilman suojaa. Nuori saatetaan myös ”potkia pihalle” lapsuuden kodistaan esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.
Mitkä ovat kampanjan kulut?
85 % kerätyistä varoista menee suoraan auttamistyöhön. Loput 15% menevät hallinto ja markkinointikuluihin, sekä viranomaismaksuihin. Hallinto vastaa työn suunnittelusta, työn etenemisen seuraamisesta ja vaikuttavuuden arvioinnista. Ilman hallintoa ei voi olla eettistä varainhankintaan. Markkinointikulut koostuvat mainoksista ja markkinointimateriaaleista, joilla pyrimme tavoittamaan potentiaalisia lahjoittajia. Näiden kulujen suuruus riippuu siitä, kuinka hyvin onnistumme tavoittamaan toimintamme tukemisesta kiinnostuneet henkilöt.
Miten seuraatte varojen käyttöä?
Seuraamme varojen käyttöä taloushallintomme kanssa ja tarkistamme talousraporttimme kerran vuodessa tilintarkastajalla. Rraportoimme varojen käytöstä vuosittain rahoittajillemme (STEA, Euroopan sosiaalirahasto ja AMIF) sekä Poliisihallitukselle.
Rahoittajamme vaativat työn tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden jatkuvaa seurantaa. Tätä varten keräämme tietoa esimerkiksi siitä, kuinka montaa henkilöä pystymme auttamaan lahjoitusvaroilla sekä haastattelemalla apumme piiriin kuuluvia henkilöitä työmme laadusta.
Kerromme työmme etenemisestä muun muassa uutiskirjeessämme ja vuosikertomuksessamme. Uutiskirjeemme pääset tilaamaan tästä.