11.2.2022

Uuteen työntekijään luotettiin – Paula Ahonen on kulkenut palveluohjaajasta yksikönpäälliköksi

Uratarinat
Henkilö työpöydän äärellä käymässä läpi asiakirjoja.

Alun perin Paula Ahonen tuli määräaikaiseen työsuhteeseen vuonna 2016, mutta yksi tehtävä johti toiseen, ja nyt Paula toimii yksikönpäällikön sijaisena. Tähän mennessä eri tehtävänkuvia on ehtinyt kertyä kahdeksan.

#Uratarinat

Paula suuntautui sosionomi-diakoniopinnoissaan mielenterveys- ja päihdetyöhön. Pian hänen valmistumisensa jälkeen perheeseen syntyi lapsia, joita hän jäi kotiin hoitamaan kuudeksi vuodeksi. Kotiäitinä olleessaan hän teki vapaaehtoistöitä.

Määräaikainen työ palveluohjaajana Sininauhalla oli Paulan ensimmäinen työpaikka sitten kotiäitiyden. Kun ensimmäinen sijaisuus päättyi, hän siirtyi asumisohjaajan paikalle ja pian siitä palveluohjaajaksi. Eipä aikaakaan, kun Paulalle tarjoutui taas uusi tilaisuus.

”Olin ottanut koppia naapurustotyöstä Ruusulankadulla ja minulle tarjottiin projektityöntekijän paikkaa Koti kaikille -hankkeesta.”

Työ Koti kaikille -hankkeessa oli vaihtelevaa ja siihen sisältyi keskeisenä osana kehittämistyötä. Lisäksi hankkeessa järjestettiin erilaisia tapahtumia ja koulutuksia, kierrettiin yksiköissä, kirjoitettiin mielipidekirjoituksia ja toimittiin asiantuntijoina.

Hankkeen aikana Paula kirjoitti asukaslähtöisen naapurustotyön oppaan yhdessä Sonja Varosen kanssa, joka nykyään toimii Sininauhasäätiön päiväkeskusten projektipäällikkönä.

Luottamus ja vastuu tukevat omaa kehittymistä

Kaikki Paulan työtehtävät ovat alussa vaatineet uuden opettelua. Hän on myös opiskellut työn ohessa, mikä on onnistunut joustavien työaikajärjestelyjen ansiosta. Ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi Paula valmistui vuonna 2019.

Samana keväänä häntä pyydettiin esihenkilöksi Mäkelänkadun asumispalveluyksikköön, Pessiin. Siellä avautui vanhempainvapaan sijaisuus palveluesimiehenä ja pian organisaatiouudistuksen myötä tehtävä muuttui yksikönpäälliköksi.

Asumispalveluyksiköiden perustehtävä on tarjota asuntoja asunnottomille ja tukea asumisen onnistumiseksi. Pessissä asuu vajaa sata entistä asunnotonta ja siellä työskentelee noin 25 hengen tiimi.

Esihenkilön tehtävänä on huolehtia siitä, että yksikössä on mahdollista tehdä hyvää ja laadukasta asiakastyötä ja että toiminta on Sininauhan strategian mukaista. Tässä tehtävässä Paula on päässyt hyödyntämään aiempia tutkintojaan, minkä lisäksi työnantaja on tarjonnut esihenkilökoulutusta.

”Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta, siitä, että minulle on uskallettu antaa vastuuta”, Paula sanoo.

Työryhmä tukee tiukissa paikoissa

Paula on työskennellyt Sininauhasäätiö-konsernissa harvinaisen monissa tehtävissä.

”Kaikissa on ollut omat hyvät puolensa, mutta huomasin, että tykkään vähän hektisemmästä työstä, jossa ei tarvitse itse keksiä mitä tekee. Valmista ei tule koskaan, mutta tiedän, että työllä on merkitystä.”

Matka Sininauhasäätiö-konsernissa on ollut opettavainen. Paula kertoo, että hän on nauttinut haasteista ja uuden oppimisesta, samalla kun työssä vastaan tulleet tilanteet ovat saaneet prosessoimaan ja kasvamaan ihmisenä.

”Tiukan paikan tullen sitä huomaa, että hei, minulla onkin tällaisia taitoja”, hän sanoo.

Hän ei kuitenkaan ole ollut tiukoissa paikoissa yksin. Paula on saanut tukea kollegoilta, esihenkilöiltä ja työkavereilta. Lisäksi hän on saanut työnohjausta ja tarvittaessa päässyt työterveyshuollon palveluihin. Paula on käynyt myös kolme vuotta kestäneen psykoterapian, minkä hän näkee auttaneen omien ammatillisten vahvuuksiensa löytämisessä.

Haasteellisille tilanteille vastapainoa ovat tuoneet monet arjen onnistumiset.

”Esihenkilönä iloitsen esimerkiksi silloin, kun ohjaaja on saanut jotain maaliin asiakkaan kanssa tai kun asukaskouksessa on ollut paljon porukkaa.”

”Meillä on Pessissä hyvä työryhmä. Kun näen tiukan tilanteen jälkeen, miten tapahtunutta käsitellään, ajattelen, että onpa täällä fiksuja tyyppejä töissä.”

Ennen kaikkea Paula haluaa edistää ymmärrystä asunto ensin -periaatteesta. Hän nauttii tilanteista, kuten vierailuista ja koulutuksista, joissa hän pääsee kertomaan työstään ja muuttamaan kuulijoiden ennakkoluuloja asunnottomuudesta.

Jokaisessa on potentiaalia

”Tämä on jossain määrin kutsumushommaa”, Paula sanoo.

Paula on vakaumuksellinen kristitty ja saa voimaa rukouksesta. Myös Sininauhasäätiö-konsernin toiminnan periaatteet – asiakas on toimintamme keskiössä, aina on toivoa, menemme sinnekin, minne muut eivät mene – puhuttelevat Paulaa.

”Sininauhalla ei ole pönötystä. Arvomaailmamme näkyy esimerkiksi siinä, että toimitusjohtaja Kimmo Karvonen voi mennä asiakkaiden kanssa aamukahville. Olemme kaikki samanarvoisia ihmisiä täällä.”

Toinen tärkeä viesti on toivo ja muutoksen mahdollisuus. Sininauhalla on nähty, kuinka päihderiippuvuudesta kärsinyt asukas on kuntoutunut niin hyvin, että hänet on palkattu työntekijäksi.

”Emme voi tietää, kuka saa elämästä uuden otteen, emmekä kohtele ketään toivottamana tapauksena. Annamme oikeasti mahdollisuuksia ja kohtaamme kaikki samanarvoisena”, Paula sanoo.

Luottamus pätee niin asiakkaisiin kuin työntekijöihin.

”Kun minua on pyydetty eri tehtäviin, olen halunnut vastata kutsuun.”

Uusimmat uratarinat

Työtä omalla persoonalla – huoltomies Rony Söderlund työskentelee yhdessä asukkaiden kanssa

Huoltomiehen työ Sininauhasäätiö-konsernissa voi olla hyvinkin monipuolista, mutta myös raskasta. Onneksi aina löytyy kaveri, joka…

Uratarinat

5.5.2022

Kutsumustyö löytyi työkierrossa – Sanna Sontag menee työssään sinne, missä asiakas on

Asumisohjaaja Sanna Sontagin nykyinen tehtävä Vantaan kotiin vietävissä palveluissa löytyi työkierron kautta. Kotiin vietävissä palveluissa…

Uratarinat

20.4.2022

Projektityöntekijä Eeva Penttilä innostuu arvojensa mukaisesta työstä

Sosionomi Eeva Penttilällä on kokemusta erityyppisistä tehtävistä Sininauhasäätiö-konsernissa. Hän aloitti keikkatyöt asumisohjaajana asumisyksikössä, siirtyi pian…

Uratarinat

9.3.2022