Lahjoita
Keltainen hylly, jossa käyttöhuoneen välineistö, valokuva.

Sininauhasäätiö-konserni pyrkii vähentämään päihteiden haittoja, mutta ei hyväksy lainvastaista toimintaa

Mediassa uutisoitiin laajasti vapaaehtoisten avaamasta huumeiden käyttötilasta, ja uutisten yhteydessä mainittiin virheellisesti Sininauhasäätiö. Käyttötilat voisivat olla tärkeä osa haittoja vähentävää työtä, mutta niiden käyttöönotto edellyttäisi lakimuutosta.
JAA

Keskiviikkona 24.5. uutisissa virheellisesti väitettiin, että Juha-Pekka Pääskysaari työskentelisi Sininauhasäätiöllä. Pääskysaari on siirtynyt pois Sininauhasäätiön palveluksesta jo noin vuosi sitten. STT on oikaissut uutisessa olevan virheellisen tiedon.

Sininauhasäätiö-konserni pitää huumeiden käyttötilakysymystä tärkeänä, mutta ei hyväksy laitonta toimintaa. Käyttötilat voisivat olla tärkeä osa haittoja vähentävää työtä kaikkein syrjäytyneimpien, asunnottomuutta kokevien huumeidenkäyttäjien parissa, mutta käyttötilojen avaaminen edellyttää lakimuutosta.

Sininauhasäätiö-konserni on aiemmin ottanut kantaa käyttöhuoneisiin (Kimmo Karvonen, Käyttöhuoneet olisivat tärkeä osa haittoja vähentävää työtä, HS 2022). Tällä hetkellä haittoja vähentävä työ Suomessa perustuu korvaushoitoon, ruiskujen ja neulojen vaihtoon sekä terveysneuvontaan. Valvotut käyttötilat voisivat olla yksi keino lisää tässä kokonaisuudessa, mikäli tarvittava lakimuutos hyväksyttäisiin eduskunnassa.

Käyttöhuoneet ovat matalan kynnyksen palveluita henkilöille, joita ei tavoiteta muilla palvelujärjestelmillä. Tavoitteena on vähentää huumeiden käyttöön liittyviä vakavia terveyshaittoja sekä tarjota inhimillinen kohtaamispaikka ja kuntoutumisen mahdollisuus erittäin haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Käyttötilatoiminnan tavoitteena on lisäksi vähentää ympäristöhaittoja, joita huumeiden käytöstä julkisilla paikoilla aiheutuu.

Lisätietoja
Kimmo Karvonen, toimitusjohtaja, Sininauhasäätiö-konserni  
kimmo.karvonen@sininauhasaatio.fi / 040 505 2158