Lahjoita
Nainen pitää käsissää puista taloa.

Onnellinen muuttopäivä

Sininauhasäätiön maahanmuuttajatyö etsii asuntoja oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille. Se ei ole aina kovinkaan helppo tehtävä, mutta välillä tähdet ovat kohdillaan ja asiat onnistuvat parhaalla tavalla.
JAA

Asunnon löytäminen oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille ei ole aina ihan yksinkertaista ja vuokra-asunnon löytymiseen meneekin usein pitkä aika.  Ja kun vastaanottokeskuksesta siirrytään omaan asuntoon, ei muuttajalla ole yleensä kuin parit vaatekerrat mukanaan. Asuminen alkaa usein siis ihan tyhjästä. Kiitos avuliaiden ihmisten ja vapaaehtoisten, joskus asumisen alku voi kuitenkin yllättää iloisesti. Tässä sellainen tarina:

“Yksi pitkä odotus palkittiin, kun syyrialaiselle, oleskeluluvan saaneelle nuorelle miehelle löytyi asunto Espoosta. Asunto saatiin yksityiseltä vuokranantajalta, joka suostui vuokraamaan asunnon, vaikka yhteistä kieltä ei vuokralaisen kanssa ollutkaan. Vuokranantaja nimenomaan halusi auttaa syyrialaista miestä elämisen alkuun Suomessa.

Muuttopäivänä saimme kokea lisää hyväsydämisyyttä. Suomen Punaisen Ristin kautta mukaan tullut vapaaehtoinen ja maahanmuuttajatyön apuna toimiva vapaaehtoistulkki hakivat autolla vastaanottokeskuksesta miehen vähäiset tavarat ja ajoivat miehen muuttotavaroineen asunnolle, jossa vuokranantaja jo odottikin. Vuokrasopimus allekirjoitettiin ja avaimet luovutettiin.

Asunto oli aivan tyhjä, eikä miehellä ollut tuoda juuri mitään uuteen kotiinsa. Mutta silloin ovelle ilmestyi SPR:n vapaaehtoistyössä mukana oleva pariskunta mukanaan lahjoitettavaksi kerättyjä kodin tarvikkeita. He olivat kuulleet tyhjään asuntoon muuttavasta miehestä ja koonneet perustarvikkeita, jotta uuden asukkaan ei tarvitsisi aloittaa asumistaan ihan nollasta. Lahjoitettavaksi annetulla kahvinkeittimellä ja vapaaehtoisten tuomilla kahvitarvikkeilla keitettiinkin heti talkookahvit.

Ovikello soi ja lisää porukkaa tuli taloon.  Vanhempi pariskunta oli toisilta lahjoittajilta kuullut, että asunnosta puuttuvat kaikki huonekalut ja toivat tullessaan pöydän ja tuolit. Yhdessä koko porukalla juotiin kahvit ja syötiin jonkun mukanaan tuomat korvapuustit juuri kasatun ruokapöydän ääressä. Puheensorina ja nauru raikui pienessä yksiössä! Oli kodikas tunnelma.

Vuokranantaja oli mukana koko muuttopäivän ajan ja kertoi asukkaalle, kuinka kodinkoneet toimivat ja esitteli talon postilaatikoston sekä roskakatoksen. Vapaaehtoiset antoivat tulkin avustuksella opastusta asumiseen. Käytiin läpi muun muassa keittiön kalusteiden ja WC:n puhdistusta sekä siivous- ja roskiskaappien käytöt. Paljon jäi vielä opastamista ja se hoituu seuraavalla kerralla, kun vapaaehtoiset tulevat uudelleen asunnolle käymään. Kun talkooporukka lähti, oli asunto jo kovastikin kodin näköinen. Lattialla oli valkoinen, lämpöinen matto ja kaappiin oli viikattu muutamat lakanat ja pyyhkeet. Astiat olivat keittiön kaapeissa.

Syyrialainen mies oli todella kiitollinen saamastaan avusta. Hän ei ollut uskoa silmiään, kun tavaroita kannettiin asuntoon. Hän sai hyvän alun uuteen elämänvaiheeseen ja muistaa tuon muuttopäivän varmasti koko loppuelämänsä.”

Ennen ja jalkeen: tyhjästä kämpästä kodiksi vapaaehtoisten ja lahjoittajien avustuksella.

 

Lue lisää Sininauhasäätiön maahanmuuttajatyöstä: www.sininauhasaatio.fi/maahanmuuttajatyo

Haluatko auttaa? Voit tukea työtämme joko lahjoittamalla tai ryhtymällä vapaaehtoiseksi.