Lahjoita

Miksi Helsingissä ei ole käyttöhuoneita?

Suoniyhteys on aina portti vakaville infektioille. Käyttöhuoneet mahdollistavat, että riippuvuussairaat ihmiset voivat pistää steriileillä välineillä puhtaissa olosuhteissa. Paikalla on aina myös koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.
JAA

THL julkaisi 1.2.2022 toimenpidesuosituksensa huumekuolemien ennaltaehkäisemiseksi. Seitsemän kohdan listalla toisena ovat käyttöhuoneet, eli valvotut tilat, joissa ihmiset voivat käyttää päihteitä turvallisessa ja puhtaassa ympäristössä.

Helsingin kaupungin tahtotila on sama, mutta kaupungin valtioneuvostolle esittämä käyttöhuonekokeilun Helsingissä mahdollistava erillislaki ei ole edennyt mihinkään kohta kolmeen vuoteen. Sosiaali- ja terveysministeriön kanta on, että tällä hallituskaudella käyttöhuoneasia ei ole etenemässä.

Hallituspuolueiden ei arvatenkaan ole helppoa löytää asiassa yksimielisyyttä, eikä käyttöhuoneiden perustaminen taida olla kenellekään kynnyskysymys, asia, jota oltaisiin valmiita edistämään epäsuosion uhalla.

Suoneen pistäminen epähygieenisissä olosuhteissa, likaisilla välineillä, ulkona kylmässä ja ilman koulutusta altistaa monenlaisille riskeille.

Käyttöhuoneista puhuttaessa alan miettiä terveyskeskuksessa asiointia, sitä milloin kävin viimeksi itse jossain verikokeessa. Verikoe eli suoniverinäyte otetaan laskimosta, näytteen ottaa sairaanhoitaja lämpimässä puhtaassa huoneessa. Hänellä on desinfioidut kädet, puhdistuslappu, jolla hän pyyhkii ihon puhtaaksi, yksittäispakattu steriili neula ja kiristysside, jotta suoni tulisi paremmin näkyville. Näytteenoton jälkeen käsivarteen laitetaan laastari, eikö vain?

Suoniyhteys on aina portti vakaville infektioille ja siksi suoneen pistäessä tiedetään olla erityisen varovaisia. Suoneen pistäminen epähygieenisissä olosuhteissa, likaisilla välineillä, ulkona kylmässä ja ilman koulutusta altistaa monenlaisille riskeille. Infektio syntyy pistokohtaan helposti ja johtaa usein paiseisiin, infektion leviämiseen tärkeisiin sisäelimiin tai jopa raajojen amputointiin infektion seurauksena.

On hyvä muistaa, että vaikka ihminen pistäisi itseensä päivittäin päihdyttäviä aineita tai lääkkeitä, ei se tarkoita, että hän nauttisi pistämisestä ja vakaville terveysriskeille altistumisesta. Se tarkoittaa vain, että hänellä on vaikea riippuvuussairaus. Ulkopuolelta katsoen päihteidenkäyttäjästä ei voi päätellä mitään muuta.

Asunnoton, vakavasti riippuvuussairas ihminen ajetaan ulos ottamaan annos päihdettä, jota hän tarvitsee säilyttääkseen toimintakykynsä.

Puistoissa ja porttikongeissa päihteitä käyttävät ihmiset ovat valinneet paikan siksi, että muita paikkoja ei ole saatavilla. Kukaan ei valitse pistää neulaa suoneensa kylmässä ja likaisessa paikassa vailla käsienpesumahdollisuutta ja puhdasta pöytää, jos parempi paikka on saatavilla.

Olemme tilanteessa, jossa asunnoton, vakavasti riippuvuussairas ja mahdollisesti muillakin tavoilla sairas ihminen ajetaan ulos ottamaan annos päihdettä, jota hän tarvitsee säilyttääkseen toimintakykynsä. Ulkona hän on hyljeksitty ja vihattu, koska hän käyttää päihteitä kadulla ja aiheuttaa ohikulkijalle epämukavan tunnelman.

Käyttöhuone on lämmin, siisti sisätila, jossa on puhtaat pöydät ja steriilejä käyttövälineitä sekä paikalla terveydenhuollon koulutuksen saanutta henkilökuntaa. Tutkimusten mukaan käyttöhuoneet vähentävät yliannostuskuolleisuutta, vähentävät häiriöitä aiemmin levottomissa ympäristöissä ja parantavat päihteiden käyttäjien terveydentilaa ja osallisuutta.

Miksi tilanteeseen ei haluta inhimillistä ratkaisua? Kauanko vielä seisotamme syrjäytyneitä ihmisiä kylmässä?

Suvi Helle, ODE-hanke