Lahjoita
Kollaasikuva suomalaisista koomikosta violettia tiiliseinää vasten

AVAIN -stand up — Auta naurullasi

Sininauhasäätiö ja All Female Panel järjestävät hyväntekeväisyys stand up -illan 21.11.2019 Ravintola Bottassa.
JAA

AVAIN -stand up on jatkoa parin vuoden takaiselle stand up -illalle, jonka avulla keräsimme talvivaatteita asunnottomille. Idea Toppatakki Stand up -tapahtumasta syntyi koomikko Jape Grönroosin halusta auttaa.

–  Grönroosin kuultua kuinka asunnottomat kulkevat kesät-talvet crocseissa ja ohuissa takeissa, hän halusi tehdä asialle jotakin ja keräsi ryhmän stand upisteja esiintymään hyvänteväisyyden nimissä. Pääsymaksuksi tapahtumaan toimi lämmin talvitakki, joita saimmekin runsain määrin, Sininauhasäätiön varainhankinnan koordinaattori Soile Bar-Yosef muistelee.

Viime kertainen tapahtuma veti Ravintola Bottan 250 paikkaisen juhlasalin täyteen ja vaikka pääsymaksuna pyydettiin vain yksi talvitakki niin monet toivat mukanaan useampia. Takkeja kertyi loppujen lopuksi kaksi pakettiautollista ja niitä jaetaan vielä tänäkin vuonna asiakkaillemme.

Lue juttu Toppatakki stand upista täältä!

Manala valaistiin sinisillä valoilla Toppatakki stand upin kunniaksi.

Naura ja auta!

Tämän vuotisen hyväntekeväisyystapahtuman tuotantotiimiin lähti mukaan All Female Panel , viiden stand up-koomikon kollektiivi. Kollektiiviin kuuluvat Ida Grönlund, Saana Peltola, Kaisa Pylkkänen, Helena Pöllänen ja Anna Rimpelä.

– Idea lähti siitä että haluamme olla mukana tekemässä tärkeää työtä ja olla tukemassa Sininauhasäätiötä auttamistyössä, Ida Grönlund kertoo.

Tänä vuonna Stand Up -iltaan myydään lippuja, joista saatavat tuotot käytetään Sininauhasäätiön asiakkaiden terveyttä ja arjen hallintaa edistävään toimintaan. Lisäksi varoja ohjataan toimintoihin, joille ei muuten ole rahoituslähteitä, kuten esimerkiksi juuri avatulle asunnottomien naisten tukipisteelle.  Ja koska talvitakkeja ei enään tarvita niin tapahtuman nimeksi muutettiin Auta Välittämään Asunto Ihmiselle Naurulla eli tuttavallisemmin AVAIN -stand up.

Suuri joukko stand-up koomikoita on myös lähtenyt tukemaan tapahtumaa tulemalla esiintymään iltaan. Koomikot iltaan ovat löytyneet All Female Panelin kautta ja ovat esiintymässä omasta auttamisen halusta, ilman korvausta. AVAIN -stand upissa yleisöä kahden tunnin ajan viihdyttävät Robert Pettersson, Kaisa Pylkkänen, Jape Grönroos, Raisa Omaheimo, Aurora Vasama ja Pete Heininen. Illan emännöi Saana Peltola.

Illan esiintyjät kertovat Facebook-tapahtumassa syitä miksi lähtivät mukaan AVAIN -stand uppiin. Tässä muutamia poimintoja.

”Olen työssäni nähnyt, miten kaikki voi romahtaa asunnottomuuteen ja myös, miten hämmästyttävästi asunnon saaminen nostaa ihmisen takaisin jaloilleen. Pysyvä asunto on normaalin elämän perusta, ilman sitä kaikki muukin on hataralla pohjalla. En osaa ratkaista asunnottomuuden ongelmaa, mutta osaan naurattaa. Jos sitä lahjoittamalla voi edes vähän auttaa, haluan ehdottomasti olla mukana.”
– Aurora Vasama

”Lähes aina kun sympatiaa tai hyväntekeväisyyseuroja on jaossa, tuntuu saajapuolella olevan samat ”suloiset ja viattomat”, pääasiassa lapset ja eläimet. Stigma on leimannut asunnottomuutta – etenkin jos siihen liittyy mielenterveys- tai päihdeongelmia – vuosikymmenet, eikä auttajia koskaan tahdo löytyä heille, joihin harva tahtoo samastua.

Samalla kuitenkin elämä kovenee koko ajan, turvaverkot löystyvät, vuokrat nousevat ja elämä muuttuu kiihtyvää tahtia epävarmemmaksi. Kun ongelmat kasautuvat, kuka tahansa meistä voi pudota kelkasta ja päätyä yhteiskunnan laidalle, osaksi heitä, jotka ohitetaan katsomatta kohti.

Olen itse ollut opiskeluaikana vailla asuntoa, vain rinkka selässä, ulkomailla, nukkuen puolituttujen nurkissa, tietämättä oikein kauanko saan viipyä ja löydänkö mitään tilalle. Tunnen myös ihmisiä, joille tämä on tämän päivän Suomessakin pysyvä olotila.

Kun meille nyt tarjottiin stand up -illan muodossa mahdollisuutta yhteistyöhön Sininauhasäätiön kanssa ei minun tarvinnut miettiä kahdesti. Jos olisin itse valinnut hyväntekeväisyyskohteen, olisi se luultavasti ollut juuri asunnottomat. Ihmisarvo kuuluu kaikille, ja jokaisella on oltava yhtäläinen oikeus turvaan.”
– Kaisa Pylkkänen

AVAIN -stand up 21.11. 2019
Ravintola Botta / Manala

(Dagmarinkatu 2, Helsinki)

Ovet klo 19:00 / Esitys klo 20:00

Kesto väliaikoineen kaksi tuntia.

Liput 25€ / Tiketti.fi